Project cancer /
Projekt rak
Damjan Kozole

Marina Abramovic, Ulay and director Damjan Kozole in Berlin, 2012, copyright Emil Kozole

Sinopsis

Kamera leto dni spremlja Ulaya, radikalnega konceptualnega umetnika iz Amsterdama. Ulay je bil pionir body arta, performansa, polaroid arta, bil je transvestit, pol moški – pol ženska, socialni aktivist..., najbolj pa je znan po dolgoletnem sodelovanju z Marino Abramović, s katero sta delala danes kultne performanse. Ulay se je leta 2009 preselil v Ljubljano. Ko so bili pogovori o filmu že v teku, je izvedel, da ima raka. To je spremenilo vse plane. Prvi prizori so bili posneti novembra 2011 na Onkološkem inštitutu v Ljubljani, kjer je Ulay prejemal kemoterapijo. Ko se mu je zdravje malo izboljšalo, se je odločil, da obišče svoje prijatelje po svetu, kamera pa je je spremljala na tem poslovitvenem obredu: v Berlin na premiero Marininega filma, potem v New York in na koncu v svoje mesto, Amsterdam. Ulay to bolezen tretira kot svoj največji in najpomembnejši projekt v življenju, zato tudi naslov filma Projekt: rak.

Režiserjeva izjava

Poleti 2011 sva se z Ulayem začela pogovarjati o filmu. Jeseni je Ulay izvedel, da ima raka. Poklical me je in rekel, da ne bo nič iz najinega projekta, da nima smisla sploh začeti. Vztrajal sem, da začnemo snemati jutri. Rekel mi je, da ne mara kratkih filmov, da sem mu obljubil celovečerca. Rekel sem mu, naj ostane živ, pa bo film dolgometražni. Prve kadre smo potem posneli novembra 2011 v Onkološki bolnici v Ljubljani, ko je Ulay prejemal kemoterapijo. Izgubil je lase, izgledal je grozno. Potem je začel potovati po svetu, da (mogoče zadnjič) obišče svoje prijatelje. Iz Ljubljane v Berlin na premiero filma o Marini Abramovič. Potem v New York, kjer je v 20 x 24 studiu naredil serijo velikih polaroidov. In na koncu v Amsterdam, kjer je obiskal svoje najboljše prijatelje. Kamera ga je spremljala točno eno leto, do novembra 2012.
V vseh Ulayevih delih je bila vedno osrednja tema spolna identiteta in telo. Telo je tudi tema tega filma. Ne Ulay, njegovo telo. Hotel sem narediti film o Ulayu, vendar je njegovo telo, ki je bilo v zgodovini izpostavljeno številnim skrajnim preizkušnjam v performansih, tudi tokrat prevzelo glavno vlogo.

Ekipa

Režiser
Scenarist
Direktor fotografije
Montažer
Glasbenik
Oblikovalec zvoka
Producent

Igralci


nastopili so še
Chrissie Iles, Chris Dercon, Roselee Goldberg, Saskia Bos, Charlemagne Palestine Vlado Kreslin, Chuck Close, Sean Kelly, Henk ''Hanky Panky'' Schiffmacher

Podatki o filmu

Leto
2013
Zvrst
Dokumentarni
format snemanja 
Sony EX3 HD 
distribucijski format 
DCP / HDCAM 
trajanje 24fps 
94'49'' 
trajanje 25fps 
91'02'' 
Zvok 
Dolby Digital SR-D 5.1 
Razmerje stranic 
16:9 
barve 
barvni / čb 
Originalni jezik 
english, slovensko 
Prevod 
slovenski, english 
 
 

Produkcija

Vertigo

Kersnikova 4, SI - 1000 Ljubljana, Slovenija
Tel.: +386 1 439 7080
Fax: + 386 1 430 3530
E-mail: info@vertigo.si


Finančna podpora

Slovenski filmski center

Miklošičeva 38
SI - 1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia

T: +386 (0)1 23 43 200
F: +386 (0)1 23 43 219
info@film-center.si


Program MEDIA

Ustvarjalna Evropa / Cretive Europe


© 2009 - 24 Vertigo