Ode to the Poet /
Oda Prešernu
Martin Srebotnjak

Sinopsis

Neupoštevani pesnik MIHA si svojo eksistenco zagotavlja s pisanjem poceni reklamnih sloganov. Potem ko so že vsi povabljeni zavrnili naročilo, dobi ponudbo, da napiše veliko pesnitev v čast 200-letnice Prešernovega rojstva.

Potem ko najde svojo DANO z drugim, jo vrže iz stanovanja. V njegovo življenje vstopi študentka PETRA, ki mu želi pomagati v dvoboju z velikim mitom Prešerna. Ker pisanje nikakor ne steče, je prijatelj EDO vedno bolj živčen, saj ima za Miho cel kup novih reklam; še bolj raztogoten pa je DRŽAVNI SEKRETAR, ki mu postaja vse bolj jasno, da državno proslavo pripravljajo sami "briljantni" primerki slovenske kulturne srenje…

Miha se pod pritiskom ukloni sekretarjevim zahtevam po brezmadežnem izdelku. Petra ga zapusti, Edu pa disfunkcionalni pesnik prav nič ne koristi. Miha spozna, da ne gre drugače, kot da skrivaj zamenja pesem in opere svojo slabo vest…

Režiserjeva izjava

MIHA, outsiderski poet nove dobe, dobi naročilo, da za glavno državno proslavo ob 200-letnici Prešernovega rojstva napiše veliko odo pokojniku. Kdo je Prešeren, kaj je pil in kakšne ženske so mu bile všeč? Komedija se lahko začne.

O čem?
O tem, kako je Slovenija praznovala 200 letnico Prešernovega rojstva. O tem, kdo in zakaj ne mara Prešerna. O tem, kako se piše pesmi v letu 2000. O tem, kako se obnašajo državni kulturni uradniki.

Zakaj?
Zato, ker boste videli pravega Prešerna. Zato, ker vam ameriška skrpucala najedajo filmski užitek. Zato, ker imate dovolj duhamornih državnih proslav. Zato, ker je čas, da pade največji slovenski kulturni mit.

Film, ki so ga nekateri hoteli ukiniti. Pač niso uspeli. Oda Prešernu. V vašem najkulturnejšem kinu. Pokovko prinesete in z njo svinjate sami.

Ekipa

Režiser in scenarist
Producent
Direktor fotografije
Glasbenik
Alojz Srebotnjak
Montažerka
Oblikovalec zvoka
 
Snemalec zvoka
Kostumografinja
Koproducent
Andrej Kregar

Igralci

Miha
Petra
Edo
Gregor Čušin
Sekretar
Brane Grubar
Dana
Barbara Žefran
Prešeren
Molnar
Tomi Janežič
Južnič
Ednan Konstantinović

Podatki o filmu

Leto
2001
Zvrst
Celovečerni
format snemanja 
35 mm (posneto na S16 mm) 
distribucijski format 
Digital BETACAM 
trajanje 24fps 
104'15'', 2850 m 
trajanje 25fps 
100'05'' 
Zvok 
Dolby Digital SR-D 
Razmerje stranic 
1,66:1 
barve 
color 
Originalni jezik 
slovensko 
Prevod 
 
 
 
© 2009 - 24 Vertigo