Suburbs /
Predmestje
Vinko Möderndorfer

Sinopsis

Marjana in njegovo druščino prijateljev zmoti vselitev mladega para druge nacionalnosti v njihovo predmestje. Skozi skrivno snemanje zaljubljenega para se razkrivajo tragične usode druščine, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. Predmestje je film o porajajoči se ksenofobiji in nacionalizmu. To je zgodba o predmestju v človeških dušah.

Režiserjeva izjava

Predmestje je film o ljudeh srednje generacije, ki na predmestnem kegljišču preživljajo večere in v obliki neobveznih, s humorjem začinjenih pogovorov premlevajo svoja življenja. Ti pogovori pa razkrivajo njihove življenjske zgodbe, ki so povečini nerealizirane, zavožene, izgubljene in nesrečne. Dobrohotni in na videz zabavni gostje predmestnega kegljišča postajajo vse bolj nevarni, ko se v njihovo predmestje priseli mlad par druge nacionalnosti, ki je drugačen od njih, ki nima nič, vendar ima vse - ker ima ljubezen. Na horizontu dveh mladih življenj se beda predmestnežev vidi še bolj jasno. Iz preproste, smešne in zabavne ideje o skrivnem snemanju mladega para pri njunem ljubljenju se razvije strašna slika ksenofobičnega nerazumnega sovraštva, ki za svojo lastno nesrečo vedno krivi druge. V tem sovraštvu pa se skriva jasna vzporednica s porajanjem fašizma, čaščenjem nacionalne čistosti, ki ima za posledico etnično čiščenje in vsega civilizacijskega zla, ki se je, kljub tragični izkušnji druge svetovne vojne, z vso silovitostjo ob koncu dvajsetega stoletja ponovno pojavilo v balkanskem delu Evrope.

Zgodba predmestnežev in dveh mladih priseljencev pa prav gotovo doseže svoj vrhunec v bizarnem, vendar globoko simbolnem nedeljskem hobiju glavnih protagonistov, ki malo za zabavo malo pa iz prepričanja, da počnejo družbeno koristno in higiensko poslanstvo, ubijajo pritepene pse, ki se brez lastnika in brez pedigreja zatekajo v njihovo predmestje.

Predmestje je film o najhujšem predmestju vseh predmestij. To je zgodba o predmestju v človeških dušah. V tem je, v to sem prepričan, zgodba Predmestja univerzalna, saj pripoveduje o vzrokih nerazumnega sovraštva, ki žal še vedno domuje po vseh koncih naše skupne Evrope.

Vinko Möderndorfer

Ekipa

Režiser in scenarist
Producentka
Direktor fotografije
Glasbenik
Jani Golob
Montažer
Oblikovalec zvoka
Snemalec zvoka
Marjan Cimperman
Dramaturg
Blaž Lukan
Scenograf
Andrej Stražišar
Kostumografinja
Oblikovalka maske
Koproducent
Direktor filma

Igralci

Marjan
Renato Jenček
Fredi
Slavko
Lojz
Silvo Božič
Nebojša
Jasmina
Maja Lešnik
Štefanija
Alenka Cilenšek
Ema
Katarina
Marinka Štern
Mojca
Katarina Stegnar
Kuhar

Podatki o filmu

Leto
2004
Zvrst
Celovečerni
format snemanja 
35mm 
distribucijski format 
35mm 
trajanje 24fps 
90 minut 
trajanje 25fps 
2552 metrov 
Zvok 
Dolby Digital SR-D 
Razmerje stranic 
2,35:1 
barve 
color 
Originalni jezik 
slovensko 
Prevod 
english, hrvatski 
 
 
© 2009 - 24 Vertigo