Aleksandrinke
Metod Pevec

Sinopsis

Zgodba o Aleksandrinkah je zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Zaradi revščine in fašistične asimilacijske politike so Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne množično zapuščali predvsem mladi ljudje. Moški so odhajali v Argentino, od koder pa se niso vračali, dekleta in žene so odhajale v Egipt, največ v takrat bogato in kozmopolitsko Aleksandrijo, kjer so ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške, gospodinje. Številne so se vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom, dobesedno svoj, saj je bil ta največkrat odplačan prav z njihovim denarjem.
Dojilja, varuška, sobarica, pa tudi prva spremljevalka egiptovske kraljice Faride, najbogateša tujka v Egiptu: vse so bile slovenske Aleksandrinke. Velike, včasih tragične zgodbe, v katerih se usodno soočita ženska in svet, ko še nihče ni slišal za feminizem.

Režiserjeva izjava

Dokumentarni film o Aleksandrinkah je nastajal dve leti, več kot 40 ur dokumentarnega gradiva s pričevanji aleksandrink ter njihovih gojencev in potomcev je bilo posnetih na lokacijah v Sloveniji, Italiji, Egiptu, Veliki Britaniji in Združenih državah Amerike. Za potrebe filma so bile odkupljene pravice za uporabo starih arhivskih filmov o Egiptu (British Pathe, Global Image). Uporabljeni so tudi odlomki iz filma Žerjavi letijo na jug avtorice Dorice Makuc.
Film je uspel zabeležiti le tri zadnje in prave Aleksandrinke, ki so odšle na delo v Egipt, zato se je bolj usmeril na generacijo njihovih otrok, ki danes živijo v Vipavski dolini, in varovancev, ki so se razkropili povsod po svetu. Varovanci imajo v spominu materinsko pozorne in požrtvovalne ženske s posebno slovansko toplino. Otroci Aleksandrink se spominjajo predvsem hrepenenja po mami in odtujenosti. Zgodovinski kontekst Aleksandrije v filmu pojasnjuje Michael Haag, avtor več knjig o Egiptu in še posebej o Aleksandriji.

Ekipa

Režiser in scenarist
Direktor fotografije
Montažer
Glasbenik
Raziskovalka in pomočnica režiserja
Barbara B. Stegeman
Producent


v filmu nastopijo
Matilda Vidmar / Doroteja Arčon / Lidija Susič / Marija Pirnat / Sabina Šušmelj / Danilo Skomina / Marija Saksida / Magda Ibrahim / Vana Silič / Butros Butros-Gali / Michel Perez / Michael Haag / Dr. Ellis Douek / Claudia Roden / Roger A. Barcilon / Izidor Birsa / Gilberto Civardi / Sonja Gabrijelčič / Vera Sulič / Silvester Furlani / Zlatko Romih / Peter Zorn / dr. Alojz Zorn / Franc Lukežič / Savica Bonutti / Irene Cossutta / Franc Faganel / Nadia Farag Badawi / Margarita Žorž / Pepca Taylor / Zdravka Peters / Charles Peters / s. Martina Arhar

Podatki o filmu

Leto
2011
Zvrst
Dokumentarni
format snemanja 
Sony EX3 HD 
distribucijski format 
DCP / Blu-ray Disc 
trajanje 24fps 
trajanje 25fps 
94'59'' 
Zvok 
Stereo 2.0 
Razmerje stranic 
16:9 
barve 
color 
Originalni jezik 
slovensko, english 
Prevod 
ARB, ENG, FR, HR, ITA, JP, KIT, LIT, MAK, NEM, POL, ROM, SLO, SPA, SRB, SVK 
 
 

Produkcija

Vertigo

Kersnikova 4, SI - 1000 Ljubljana, Slovenija
Tel.: +386 1 439 7080
Fax: + 386 1 430 3530
E-mail: info@vertigo.si


V koprodukciji z

RTV Slovenija

Kolodvorska 2-4
SI - 1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia


ERTU

Cairo
Egypt


Transmedia

Italija / Italy


V sodelovanju z

E-Film

Zavod za kulturmo produkcijo
Kersnikova 4
SI - 1000 Ljubljana
Slovenija


Zavod Menuet

Prvomajska 12
1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia


Finančna podpora

Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije

Ministrstvo za kulturo
Maistrova ulica 10
1000 Ljubljana
T: 01 369 59 00
F: 01 369 59 01
E: gp.mk(at)gov.si


Fondo Regionale Per L'audiovisivo

Via Asquini, 33
33100 – Udine
Italija / Italy

Tel.: +39 0432 500322
Fax: +39 0432 200825
info@audiovisivofvg.it


© 2009 - 24 Vertigo