50 knjig, ki so nas napisale

Felicita

Sinopsis

Serija obsega 50 kratkih, 7 – 8 minut trajajočih dokumentarnih filmov, v dveh sezonah, v katerih je v vsaki posnetih o 25 filmov. S posebno komisijo strokovnjakov (dr. Tone Smolej, profesor na oddelku za primerjalno književnost, Jani Virk, urednik in pisatelj, Boštjan Gorenc Pižama, pisatelj in prevajalec, dr. Miha Kovač, profesor na oddelku za bibliotekarstvo, Boštjan Botas Kenda, dekan Akademije za likovno umetnost in strokovnjak za grafično oblikovanje knjig ter predstavnici JAK Vlasta Vičič in NUK Mateja Snoj Komel) je bilo izbranih in na živ ter dostopen način 50 ključnih knjig, ki so pripomogle k oblikovanju slovenske družbene zavesti, brez katerih nas ne bi bilo, oziroma se ne bi razvili v narod, v kakršnega smo se.
Klasična dela so prikazana v drugačnem kontekstu in občemu gledalcu je pokazano, da se klasike lahko bere tudi izven predpisanih okvirjev: na ta način serija poziva k bralni drznosti in odnos do branja nasploh.
Vsak kratek film ima naslednji »format«: v 7 – 8 minutni trajajočem dokumentarnem filmu je vsaka knjiga predstavljena na več ponavljajočih se načinov. Povezovalec na kratko predstavi knjigo. Predstavitvi sledi infografika – osnovni podatki so podani na animiran, zabaven in aktiven način. Sledi pogovor s strokovnjakom s področja o duhovnozgodovinskem pomenu knjige. Občasno so v epizode vključeni meščani in strokovnjaki z neliterarnih področij, ki k epizodi doprinesejo pomensko. Epizode so oplemenitene z lokacijami, ki so povezane s knjigo, njenim avtorjem ali obdobjem, katero je knjiga najbolj zaznamovala. Tako je, na primer, epizoda o delu Antigona, posneta v prostorih Križank, epizoda o Strniševem Vesolju pa oplemenitena z izsekom pesmi »Zemlja pleše«. V Povesti o dobrih ljudeh se lahko gledalci sproščajo ob glasbi, ki prihaja s kitare Prekmurca Vlada Kreslina, v Pahorjevem Mestu v zalivu
pa s povezovalcem Luko Novakom sprehodijo po Tržaških ulicah. Vsaka epizoda na unikaten in iznajdljiv način predstavi inspiracijo in vpliv knjige, ter včasih izbrska zgodbo, ki je občemu gledalcu manj znana. TV nadaljevanka je del vseslovenske ozaveščevalne bralne akcije, ki je razširjena tudi na druga omrežja, dogodke, pogovore in platforme

Režiserjeva izjava

Gre za vseslovensko akcijo, ki želi spodbujati branje in obuditi debato o knjigah nasploh, še posebej pa o tistih, ki so nam Slovencem pomagale, da smo se konstituirali kot družba in narod.
Namen akcije je izpostaviti in na živ, dostopen način (prek televizijsko-dokumentarnih oddaj, promocije na družbenih omrežjih in z različnimi dogodki) predstaviti 50 ključnih knjig za oblikovanje slovenske družbene zavesti, brez katerih nas ne bi bilo, oziroma brez katerih se ne bi razvili v narod, kot smo danes. Hkrati želijo klasična dela pokazati v drugem, bolj vsakdanjem kontekstu, s tem pa slehernemu bralcu približati idejo, da klasiki niso le za izbrance, temveč da so aktualni še danes. Na ta način želijo pozvati ljudi k bralni drznosti, ki naj bi se iz predstavljenih knjig prenesla tudi na druge in na njihov odnos do branja nasploh.

Ekipa

Režiserka
Producent
Producentka
Scenarist
Scenaristka
Valentina Smej Novak
Direktor fotografije
Montažer
Lukas Miheljak
format snemanja 
HD 
distribucijski format 
HDCAM 
trajanje 24fps 
 
trajanje 25fps 
 
Zvok 
Stereo 2.0 
Razmerje stranic 
16:9 
barve 
color 
Originalni jezik 
slovenski 
Prevod 
 
 
 

Produkcija

Vertigo

VERTIGO, Zavod za kulturne dejavnosti
Kersnikova 4
SI - 1000 Ljubljana
Slovenija

Produkcijska pisarna
VERTIGO, zavod za kulturne dejavnosti
Metelkova 6
SI - 1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: +386 1 439 7080
Fax: +386 1 430 3530
e-mail:info@vertigo.si


Distribucija

RTV Slovenija

Kolodvorska 2-4
SI - 1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia


V koprodukciji z

Slovenski filmski center

Miklošičeva 38
SI - 1000 Ljubljana
Slovenija / Slovenia

T: +386 (0)1 23 43 200
F: +386 (0)1 23 43 219
info@film-center.si


© 2009 - 24 Vertigo