Z mamo
Faruk Lončarević

Sinopsis

Medtem ko njena srednje premožna socialistična družina razpada, se Berina, mlada umetnica, sooča s svojo prebujajočo se seksualnostjo in z materino neizbežno smrtjo. Njen oče se ne more sprijazniti z dejstvom, da se njihovo življenje v bistvu odvija že brez njegove žene. Njena mlajša sestra Luna ne zna ali pa noče odrasti. V dobro vseh hoče Berina rešiti življenje svoje mame in s tem celo družino in to na zanjo edini način – skozi umetnost in s čarovnijo.

Režiserjeva izjava

ZAKAJ TA FILM
Filmski ustvarjalec najbrž ni bi smel delati filmov, ki jih že obvlada, ampak take, ki mu predstavljajo izziv. Z mamo je eden takih filmov. Navdih zanj sem dobil v zgodbi, ki mi jo je povedala teta in v razpadu naše širše družine, ki je bila nekoč tesno povezana in ki mi je v otroštvu ogromno pomenila. Vojna je prinesla fizično uničenje, povojno Sarajevo pa je še bolj uničujoče. Hitre spremembe v družbi, absurdno zamrznjeni v tako imenovani tranziciji, so povzročile razpad vseh družbenih in čustvenih vezi. Družina srednjega razreda je bila steber nekdanje socialistične družbe, danes pa tega srednjega razreda skoraj ni več. Dejansko izumira – v okolju, kjer prevladuje revščina in v katerem ni več moralnih vrednot, vsaka družina lahko le poišče novo identiteto ali pa izumre. Revščina, negotovost, spreminjanje vrednot so bile in so še vsepovsod okoli nas. Temu procesu sem bil priča in pravzaprav tudi udeleženec v lastni družini, nato sem dojel, da je to dejansko epidemičen pojav v naši družbi.

Da bi bila podobnost še bolj srhljiva, so skoraj v vsaki družini v mojem okolju višjega srednjega razreda socialističnega tipa, imeli vsaj en primer raka, ki se je skoraj vedno končal s smrtjo. Zanimivo, a edina znanstvenica, ki se je lotila raziskave tega pojava, je bila moja teta. Nekako tragičen in grenko sladek občutek te prežame, ko dojameš, da je tvoje lastno zasebno življenje pravzaprav univerzalno, da ljudje okoli tebe niso samo osebe, ampak liki v zgodbi, ki jo je treba povedati. Tako je ta zgodba postopoma postajala zgodba o določenem trenutku nekega časa in njegovem koncu - nekakšnem fin de siècle, če se lahko tako izrazim, in tudi o konfliktu z duhovnim vidikom našega obstoja, torej z vidikom, v katerem čas ne obstaja. Ta vidik je bil vse prej kot pozabljen med nečim, kar se nam danes zdi skoraj utopično – v našem srečnem socialističnem otroštvu. Nemogoče je razumeti, kje tičijo vzroki te nostalgije – morda v mladosti , morda v socializmu. Sodobna družba je na površje prinesla vero. Nekaj, kar je bilo toliko let ​​zapostavljeno, zdaj igra pomembno vlogo v družbi in vsi oziroma vsak pri sebi iščemo odgovore na to in jih skušamo sprejeti. To je zgodba o konfliktu med družbeno tranzicijo in končnim prehodom, med plemenitostjo starih umirajočih vrednot in surovostjo nove življenjske sile, med znanostjo in duhovnostjo ter med spolnostjo in vero.

Večina išče odgovore v mehanskem in nezavednem ponavljanju življenja svojih staršev, ne oziraje se na popolnoma spremenjeno okolje. Nekateri, kot denimo Tarik, so našli odgovore v varnih svetih razodetjih. Drugi, recimo Berina, pa so se podali na pustolovščino v neznano. Ona hrepeni po odgovorih, naravnost goreče, in ko v njej nenadoma in silovito vzplamti seksualnost, je to isti ogenj, ki gori v vseh nas, ampak le ona ima pogum, da mu sledi. Brez zemljevida ali vodnika. Odgovor na ta velika vprašanja je to, kar smo. In tako se Berina zgolj trudi najti lastno identiteto. Je hči, sestra, žena, ljubimka ali umetnica?

Faruk Lončarević,
režiser

Ekipa

Režiser
Producentka
Producent
 
Adis Đapo
 
Fabian Gasmia
 
Henning Kamm
 
Bojan Mastilović
Montažerka
Nataša Damjanović
Montažer
Reginald Šimek
Direktorica fotografije
Oleg Mutu
Oblikovalec zvoka
 
Benedikt Gaussling
Scenograf
Osman Arslanagić
Kostumografinja
Lejla Graho

Igralci

Mladen
Berina
Marija Pikič
Jasna
Mira Furlan
Luna
Edina Kordić
Kaća
Sanja Vejnović
Tarik
Igor Skvarica

Podatki o filmu

Leto
2013
Zvrst
Celovečerni
Produkcija
SCCA/pro.ba
Produkcija
Vertigo
Produkcija
Restart
format snemanja 
 
distribucijski format 
DCP 
trajanje 24fps 
79'59' 
trajanje 25fps 
 
Zvok 
Dolby Digital SR-D 5.1 
Razmerje stranic 
2,35:1 
barve 
color 
Originalni jezik 
Bosanski 
Prevod 
slovensko, english 
 
 

Produkcija

SCCA/pro.ba

Obala Maka Dizdara 3
71000 Sarajevo
Bosna in Hercegovina


Vertigo

VERTIGO, Zavod za kulturne dejavnosti
Kersnikova 4
SI - 1000 Ljubljana
Slovenija

Produkcijska pisarna
VERTIGO, zavod za kulturne dejavnosti
Metelkova 6
SI - 1000 Ljubljana
Slovenija

Tel.: +386 1 439 7080
Fax: +386 1 430 3530
e-mail:info@vertigo.si


Restart

Rimska cesta 8
Ljubljana
Slovenia


Finančna podpora

Fondacija za kinematografiju Federacije Bosne i Hercegovine

Obala Maka Dizdara br. 2
71000 Sarajevo
Bosna in Hercegovina / Bosnia and Herzegovina

Tel.: +387 (33) 206 704
Fax: +387 (33) 226 675
E-mail: fondacija@bhfilm.ba


Eurimages

MDM - Mitteldeutsche Medienfoerderung

Leiterin der Film Commission

Mitteldeutsche Medienförderung GmbH
Hainstraße 17-19
04109 Leipzig


Filmförderung Hamburg Schleswig-Holstein

Friedensallee 14-16
DE - 22765 Hamburg
Nemčija / Germany


Hubert Bals Fund

Nizozemska / The Netherlands
hbf@iffr.com
+31 10 890 90 90


© 2009 - 24 Vertigo