The World is Big and Salvation Lurks around the Corner /
Svet je velik in rešitev je za vogalom
Stefan Komandarev

Sinopsis

Svet je velik in resitev je za vogalom, po literarni predlogi Ilija Trojanova, je zgodba o Aleksu, vnuku karizmaticnega Bai Dana, ki se z dedovo pomocjo odpravi na popotovanje, natancneje receno iskanje samega sebe.

Bolgarija, 1980. Nad Aleksovim umirjenim otrostvom, ki ga prezivlja v idilicnem okolju socialisticnega provincialnega mesta, se zacno zbirati oblaki. Njegov oce Vasko pride navzkriz z rezimom. Policija zahteva od njega, da vohuni za Aleksovim dedom, Bai Danom. Ta je nesporni kralj kockarjev in v bifeju, kjer se zbirajo igralci backgammona, javno pripoveduje zajedljive politicne sale. Nekoc, pred mnogimi leti, je Bai Dan studiral v Nemciji, kasneje je prebil kar nekaj casa v komunisticnih taboriscih kot politicni zapornik. Vasko noce sodelovati s policijo. Z zeno Jano in malim Aleksom odpotuje v takratno Jugoslavijo in nato iz nje preko Italije emigrira v Nemcijo. Vendar druzina tam cez cas razpade.

Nemcija, 2006. Aleks in njegova zdaj ze precej starejsa starsa, so prvic po dolgih letih spet skupaj, namenjeni so v Bolgarijo. V zakotnem mestecu se Bai Dan in njegova zena mrzlicno pripravljata na njihov obisk. A druzina dozivi prometno nesreco, v kateri Vasko in njegova zena Jana izgubita zivljenje, Aleks pa pristane v bolnisnici. Bai Dan odpotuje v Nemcijo. Aleks ga ne spozna, zaradi prometne nesrece je izgubil spomin. Zdravniki so mnenja, da je le malo moznosti, da se mu spomin vrne. Bai Dan uci vnuka igrati backgammon. Starodavna igra Aleksa povrne v zivljenje. Bai Dan ga zvlece iz bolnisnice in odrineta v Bolgarijo. Potovanje v Bolgarijo je potovanje v preteklost, med katerim se Aleksu povrne spomin in z njim tudi volja do zivljenja.

Režiserjeva izjava

Zgodba romana »Svet je velik in rešitev se skriva za vsakim vogalom« me je očarala s svojevrstnim obravnavanjem nekaterih najpomembnejših čeprav zelo preprostih vprašanj: kdo sem, kje so moje korenine, kako naj živim svoje življenje? Da si človek odgovori na ta vprašanja, mora temeljito pobrskati po svoji duševnosti. Nekdo se na to duhovno popotovanje odpravi sam, drugi se zateče k preizkušeni vzhodnjaški metodi in gre za vajenca k mojstru (za učenca k guruju), ki odgovore na ta vprašanja že pozna...

Mnogi moji prijatelji in sorodniki so se polni upov odpravili na zahod. Njihovi upi so se prepletali z domotožjem in zbeganostjo na podoben način, kot se je tuj jezik vtkal v njihovo domačo govorico. Naj odidemo ali ostanemo? Naj se vrnemo domov ali vživimo v tuje okolje? Kateremu svetu pripadamo: tistemu, v katerem smo se rodili, ali tistemu, v katerem bomo umrli?

V filmu "Svet je velik in rešitev je za vogalom" se prvič pojavi backgammon, stara igra s kockami, njena filozofija in z njo povezan pogled na svet. Očarljivi žargon kockarjev, njihove šale in napeto vzdušje, ki ga ustvarja igra, bodo pomagali graditi pravo atmosfero. Backgammon je najstarejša igra s kockami. Poznajo jo po vsem svetu, a značilna je prav za Balkan. Na svoj način je povezana z vsakim od glavnih junakov filma: usmerja njihove usode, pomaga jim prestopati iz enega obdobja in okolja v drugo. Glavni vodič na tem popotovanju in iskanju je Bai Dan, kralj backgammona. Njegov bistri in prijazni glas nas popelje skozi dogodke v zgodbi s prodornostjo in humorjem sodobnega filozofa.

Na ekran bi radi spravili čarobno zgodbo, polno humorja, ki opisuje premagovanje ovir in medsebojno stapljanje nasprotij. Zgodbo, v kateri je vse mogoče, kajti "Svet je velik in rešitev je za vogalom!"

Ekipa

Režiser
Direktor fotografije
Emil Christov
Glasbenik
Montažerka
Nina Altaparmakova
Kostumografinja
Marta Mironska

Igralci

Bai Dan
Alex
Carlo Ljubek
Vasko
Hristo Mutafchiev
Jana
Anna Papadopulu
Babica Sladka
Lyudmila Cheshmedzieva
Maria
Dorka Gryllus
Brezmadežni
Nikolay Urumov
Alex (kot otrok)
Blagovest Mutafchiev
Ivo Chicago
Vassil Vassilev - Zueka
Stojan
Stefan Valdobrev
Turek
Meray Ulgen
Zdravnik
Heinz-Joseph Braun
Marta
Napsugar Forgo
Sforza
Georgi Kadurin
Lastnik kavarne
Pavel Popandov
Tihotapec
Dobrin Dosev
Kockar
Alexander Doynov

Podatki o filmu

Leto
2008
Zvrst
Celovečerni
format snemanja 
S16 mm 
distribucijski format 
35mm 
trajanje 24fps 
111 minut (3029 metrov) 
trajanje 25fps 
106 minut (3029 metrov) 
Zvok 
Dolby Digital SR-D 
Razmerje stranic 
2,35:1 
barve 
color 
Originalni jezik 
bulgarski 
Prevod 
english 
 
 
© 2009 - 24 Vertigo