Bread and Milk /
Kruh in mleko
Jan Cvitkovič

Sinopsis

Ivana zaradi zdravniške stavke en dan prezgodaj odpustijo s programa zdravljenja alkoholizma. Vrne se k ženi Sonji in šestnajstletnemu sinu Robiju. Prvo popoldne doma mine v prijetnem vzdušju in Sonjinjem upanju na svetlejšo prihodnost. Naslednje jutro Sonja pošlje Ivana v trgovino po kruh in mleko, medtem ko gre sama pospravljat k premožnejši družini.

Na poti domov Ivan po dolgih letih sreča Armanda, sošolca iz srednje šole, ki je že od takrat na začasnem delu v Švici. Skozi pogovor ob šanku se izkaže, da je Armando nekoč, še pred Ivanom, preživel noč s Sonjo. Ivana to dejstvo tako vrže s tira, da skoraj nevede spije prvo travarico. To je uvod v tragično družinsko ljubezensko zgodbo.

KRUH IN MLEKO je surov, a hkrati nežen film o ljudeh, ki iščejo toplino in ljubezen, pa vendar storijo vse, da ju ne bi našli. Film o ljudeh, ki živijo med peklom in nebesi. O ljudeh, ki jih poznamo vsi.

Režiserjeva izjava

V mojem kraju so v šestdesetih letih, zlati dobi socializma, zgradili velik lokal, imenovan Taverna. Služil naj bi delavcem, ki naj bi se tam po napornem delu privoščili subvencionirano kosilo, odigrali partijo šaha, se sprostili s kegljanjem in si privoščili še kakšen kozarček.

Z leti je prostor začel izgubljat na prvotnem namenu, tu so se začeli zbirat tisti, ki jih iz različnih razlogov ni mikalo preživet prostega časa doma. Ločeni, osamljeni, tisti, ki se s svojimi bližnjimi niso razumeli, alkoholiki, nezaposleni in mladi, ki nismo imeli kam drugam. Obratovalni čas se je podaljšal skozi celo noč.

Nek prizor je takrat name (bil sem star 16 ali 17 let) naredil močan vtis. Možakar, družinski človek, ki sem ga na videz poznal, je okrog treh zjutraj obstal sredi lokala, popolnoma pijan, s plastično vrečko v roki. V nekem trenutku se mi je zazdelo, da je ta človek spoznal, da je zavozil svoje življenje. V vrečki, ki jo je nemočno spustil na tla, sta bila štruca kruha in liter mleka.

Ta prizor me je dolga leta spremljal nekje v podzavesti, dokler se nisem odločil, da bom po njem posnel film. In sicer tako, da sem tistemu trenutku dodal en dan prej in en dan potem, se pravi malo preteklosti in malo prihodnosti.

Nastal je film, ki pravzaprav ne govori toliko o socialnem stanju junakov in njihovih navzven vidnih problemih, ampak bolj o njihovi želji po medsebojni ljubezni in toplini. Predvsem pa o napakah, ki jih pri tem delajo in zaradi katerih se jim končni cilj vedno bolj izmika.

Kruh in mleko je film o ljudeh, ki živijo med peklom in nebesi. O ljudeh, ki jih vsi poznamo.

Jan Cvitkovič

Ekipa

Režiser in scenarist
Producent
Direktor fotografije
Glasbenik
Montažerka
Oblikovalec zvoka
Snemalec zvoka
Scenograf
Andraž Trkman
 
Vasja Kokelj
Kostumografinja
 
Beti Njari
Koproducent
Andrej Kregar
Oblikovalka maske
Direktor filma
Tajnica režije

Igralci

Ivan
Sonja
Robi
Tadej Troha
Armando
Perica Radonjić - Pepi
Robijev prijatelj
Andraž Istenič
Robijev prijatelj
Matjaž Zuodar
zdravnik v bolnišnici
Brane Grubar
Kvartopirci
Aleksandar Bulatovič
Kvartopirci
Dario Mlakar
Kvartopirci
Predrag Radonič - Miki
Kibic
Ivan Volarič - Feo

Podatki o filmu

Leto
2001
Zvrst
Celovečerni
format snemanja 
super 16mm 
distribucijski format 
35mm 
trajanje 24fps 
1940 m 
trajanje 25fps 
64'48'' 
Zvok 
Dolby Digital SR-D 
Razmerje stranic 
1,66:1 
barve 
B&W 
Originalni jezik 
slovensko 
Prevod 
english 
 
 
© 2009 - 24 Vertigo