Ime mi je Damjan
Maja Weiss

Sinopsis

Obupani starši osemnajstletnega Damjana pošljejo na terapevtsko skupino za problematično mladino, kjer humorno razkriva, da sta sprememba njegovega imena iz ženskega v moškega in njegov »drugi spol« mala malica v primerjavi s temačno družinsko skrivnostjo.

Damjan (18) je transspolni fant, ki se je rodil kot dekle po imenu Vesna, a se je vedno počutil kot fant. Za druge je morda “drugačen”, a sam zase verjame, da je “samo navaden fant”. Ko izpolni 18 let, svoje žensko ime uradno spremeni v moško ime Damjan, kar raztogoti njegovega očeta, ki ga noče sprejeti za svojega sina. Damjan se resno spopade z očetom, nakar ga mama pošlje k psihologu, da bi tako premagal svojo agresijo.

Damjan najraje tiči s svojim prijateljem Rokijem, leto mlajšim heteroseksualnim fantom, ki se ravno tako rad zabava, zraven pa nenehno sanjari o dobri službi in boljšem življenju. Damjan spozna Nelo (25), razkrito lezbijko, aktivistko in frizerko, ki študira socialno delo. Nela ne postane le njegova prava psihologinja, ampak zanj pomeni tudi upanje za ljubezen in spoznanje samega sebe kot transspolnega fanta, ki ga je spolno zlorabljal oče. Nela Damjanu pove tudi to, da ima dar za risanje. Damjan odide od doma in se preseli skupaj s prijatelji, ki se pokažejo za homofobične, čeprav so ga poznali že kot deklico v osnovni šoli. Potem ko izgubi službo, se Damjan vrne v hišo staršev, kjer ima samo eno prijateljico – svojo mlajšo sestro Sarči (8), ki ga ni nikoli videla kot Vesno. Tokrat Damjan zares hoče živeti po svoje in postati nekdo, ne le fizični delavec. A nekega večera se obupano vrne k starim prijateljem, se z njimi zapije in se zaplete v nesmiselno avanturo ter tvega, da bo za vedno izgubil Nelo. Ko vidi očeta, kako spolno zlorablja Sarči, jo zaščiti in očeta obtoži pedofilije. Mama končno uvidi, da se je isto zgodilo tudi Damjanu kot otroku, kar je bil razlog za njegovo agresijo.

Potem ko se vpiše v zasebno slikarsko šolo in njegova družina razpade, se Damjan odprvi na Parado ponosa, da bi poiskal svojo izgubljeno ljubezen Nelo. Srečen je, ker jo tam najde in ker se končno pridruži pohodu Parade ponosa.

Režiserjeva izjava

Ime mi je Damjan je zgodba o drugačnosti, ki je hkrati nadvse povsakdanjena. Prikaže nam, kako zelo so si drugačnosti med sabo podobne in kako pogosto
lahko katero od njih prepoznamo pri samem sebi. S tem ko prepoznavamo svoje drugačnosti, pa drugačnosti drugih ljudi postanejo manj tuje, postanejo podobnosti.
Damjan je toliko drugačen, kot smo si med seboj drugačni čisto vsi ljudje. Obenem pa nam je Damjan toliko podoben, da lahko prek njega vidimo lastne tegobe odraščanja, (ne)komuniciranja s starši, prepiranja s prijatelji in zadreg prve ljubezni

Ekipa

Režiserka
Scenaristka
 

Podatki o filmu

Leto
2018
Zvrst
Celovečerni
format snemanja 
 
distribucijski format 
 
trajanje 24fps 
 
trajanje 25fps 
 
Zvok 
 
Razmerje stranic 
2,35:1 
barve 
 
Originalni jezik 
 
Prevod 
 
 
 
© 2009 - 24 Vertigo