11.11.2013
VOYO: Aleksandrinke
To je zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Zaradi revščine in fašistične politike so Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne množično zapuščali predvsem mladi ljudje. Moški so odhajali v Argentino, dekleta in žene pa v Egipt, največ v Aleksandrijo, kjer so ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške, gospodinje. Številne so se vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom.
20.02.2013
DELO: Prešernovo nagrado 2013 prejel tudi Metod Pevec
V dokumentarcu Aleksandrinke Metoda Pevca to poglavje ni bilo prvič predmet ustvarjalne refleksije. Pa vendar je šele Pevčev film uspel prikazati vso kompleksnost tega specifično slovenskega fenomena in ga umestiti v univerzalni okvir raznoterih človeških usod. Za filmom stojita vrhunska dokumentaristična raziskava in predvsem njena občutljiva ustvarjalna »redukcija« v izbrušen filmski dokument.
17.03.2012
VIKTORJI 2011 so podeljeni
Viktorski večer presežkov je letos potekal v znamenju nenehnega napetega pričakovanja - postopnega razkrivanja skrbno varovane skrivnosti, kdo je voditelj prireditve in kdo dobitniki najprestižnejših medijskih nagrad, v spremstvu iskrivih humornih vložkov in glasbenih presenečenj.
24.02.2012
DELO: Aleksandrinke Metoda Pevca med 60 najboljšimi oddajami na svetu
Aleksandrinke so bile izbrane v program mednarodne konference Input kot ena izmed 60 najboljših oddaj.
26.01.2012
OBALA: Aleksandrinke slavile v Trstu
Včeraj so se s podelitvijo nagrad zaprla vrata 23. tržaškega filmskega festivala. Glavno nagrado je osvojil češki film Dom, za najboljši dokumentarec pa je bil izbran film Metoda Pevca Aleksandrinke.
23.01.2012
Aleksandrinke ganile tržaško občinstvo
Aleksandrinke, dokumentarec slovenskega režiserja Metoda Pevca, je ganil občinstvo v tržaškem gledališču Miela, kjer je v teku filmski festival, naslednik nekdanjega slovitega festivala Alpe Adria Cinema. Pretresljive človeške zgodbe Vipavk in žensk iz sosednjih krajev, ki so se izselile v Egipt (zlasti v Aleksandrijo), kjer so delale predvsem kot hišne gospodinje in dojilje, je Pevec strnil v odlični dokumentarec, ki ga je pred kratkim predvajalai RTV Slovenija. Koproducenta dokumentarca sta tudi Dežela Furlanija-Julijska krajina in goriška slovenska filmska hiša Transmedia, ki jo je v Mieli zastopal Igor Prinčič. V filmu, ki ga je publika nagradila z aplavzom, se pojavlja tudi Joža Sedmak, doma iz Križa pri Trstu, ki se je v Aleksandriji bogato poročila z Angležem Finneyem, po katerem nosi ime fundacija, ki v Trstu sodeluje z dobrodelnim združenjem De Banfield.
03.01.2012
Svetovni dnevi sloven skega dokumentarnega filma
Podnaslovi v filmu so bili prevedeni na lektoratih in študijih slovenščine na tujih univerzah v okviru projekta Svetovni dnevi sloven skega dokumentarnega filma v sodelovanju s Centrom za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri oddelku za slovenistiko filozofske fakultete univerze v ljubljani ter kulturnim in umetniškim programom rtv Slovenija v naslednje jezike: francoščino, hrvaščino, japonščino, kitajščino, litovščino, makedonščino, nemščino, poljščino, romunščino, slovaščino, srbščino in španščino.Svetovni dnevi sloven skega dokumentarnega filma.
22.12.2011
RTVSLO: Izvrstna gledanost Aleksandrink in ponovitev za zamudnike
Kritiško hvaljeni dokumentarec o boleči zgodbi Alekdandrink je dosegel odlično gledanost, saj ga je v njegovem časovnem pasu in v primerjavi z vsemi televizijami, spremljalo največ gledalcev.
20.12.2011
Metod Pevec: Ko gledam svoje igralce, pogrešam igralske dni
"Ta občutek, ko pred kamero nekaj zaživi, zaigra, je čaroben. In to čarobnost bi še kdaj delil s kolegi igralci," priznava režiser Metod Pevec, ki se te dni predstavlja z dokumentarnim filmom Aleksandrinke.
01.11.2011
IGOR HARB: Vikend
Aleksandrinke so ženske iz Vipavske doline, ki so v prvi polovici 20. stoletja odšle na delo v Egipt, predvsem v Aleksandrijo in Kairo, kot varuške, dojilje, sobarice ali spremljevalke bogatih gospa. Od približno 8000 prebivalcev takratne domovine Kraljevine Jugoslavije, ki so odšli v Egipt, je bilo kar 5000 aleksandrink.
30.10.2011
POGLEDI: ALEKSANDRINKE IN NJIHOVI OTROCI S PETRIČKA
»ALEKSANDRINKE METODA PEVCA SO NAJBOLJ GANLJIV IZDELEK SLOVENSKE DOKUMENTARNE KINEMATOGRAFIJE OD OTROK S PETRIČKA MIRANA ZUPANIČA NAPREJ.«
15.10.2011
EKRAN: Tina Poglajen
Med drugo polovico 19. stoletja in 2. svetovno vojno je predvsem iz slovenskega Primorja v Egipt emigriralo veliko žensk, ki so, predvsem v Kairu in Aleksandriji, opravljale delo varušk, dojilj, kuharic in sobaric. Odhajanje je bilo tako množično, da se je zanje uveljavil skupen izraz aleksandrinke. Pojav je zanimiv predvsem iz sociološkega vidika, saj ni ustrezal takratni konvencionalni delitvi dela po spolu.
30.09.2011
DELO: Metod Pevec: Marketinški mit ženske lepote je zločin
V Vikendu se z Metodom Pevcem pogovarjamo o njegovem novem filmu Lahko noč, gospodična in dokumentarcu Aleksandrinke.
11.09.2011
SIMONA REBOLJ: Blog
Velike, včasih tragične zgodbe, v katerih se usodno soočita ženska in svet, ko še nihče ni slišal za feminizem, se glasi eden izmed stavkov v okvirni predstavitvi dokumentarnega filma Aleksandrinke.
01.09.2011
DELO: Na Delovem blogu je pisala Barbara Skubic, med drugim tudi o Aleksandrinkah
Se zgodi: roman sem kupila, da bi ga nesla na počitnice, pa sem ga še pred odhodom prebrala v manj kakor štiriindvajsetih urah. Najbrž bi morala zdaj reči, da sem navdušena in vam knjigo glasno priporočati. Počasi.
07.06.2011
MAJA TERZIČ:
"The expression »Aleksandrinke« is a specific term which was invented by the local people of the Goriška region for the girls and women who worked in Egypt at the time of the most intense expansion of the phenomenon and doesn't mean the inhabitants of Alexandria."
28.04.2011
DELO: Aleksandrinke, kot jih je videl Metod Pevec
Pevec se je kot režiser in scenarist dokumentarnega filma dve leti in pol ukvarjal s fenomenom aleksandrink.
© 2009 - 24 Vertigo