12.12.2013
FILMSKI CENTER: Konec leta v znamenju filmskih retrospektiv
V soboto, 14. decembra se bo v Izraelu začela prva retrospektiva slovenskega filma v tej državi.
Do konca leta se bodo filmi po izboru izraelskih kinotečnih kuratorjev zvrstili v vseh treh glavnih kinotekah: v Haifi, Jeruzalemu in Tel Avivu.
01.10.2012
DELO: Film Slovenka absolutni zmagovalec v Gironi
Slovenka, celovečerni igrani film režiserja Damjana Kozoleta je na 24. filmskem festivalu v španski (katalonski) Gironi, ki je potekal med 25. in 29. septembrom, prejel kar štiri glavne festivalske nagrade. Film je žirija nagradila z Grand Prixom za najboljši film, z nagrado za najboljšo režijo (Kozole), nagrado za najboljši scenarij (Kozole, Sviličič, Luzar) in nagrado za najboljšo žensko vlogo (Nina Ivanišin).
30.09.2012
RTVSLO: Štirikratni uspeh za Kozoletovo Slovenko
V dneh, ko režiserji s svojimi najnovejšimi izdelki tekmujejo za letošnje vesne, je slovenski film doživel še en uspeh. Ekipa Slovenke Damjana Kozoleta je na festivalu v Gironi prepričala v kar štirih kategorijah.
14.05.2012
NEW ADVENTURES: A Call Girl – Review
Sometimes it’s hard to understand the logic behind the renaming of a foreign film, but in this case, it’s just a bit depressing. A Call Girl was originally called Slovenian Girl, hardly a difficult name for international audiences to understand, and very relevant to the film, but someone, somewhere, thought that it would get more attention if if it was renamed to sound a bit more ‘sexy’. Anyone buying it for that reason will be disappointed, which is a shame, because it’s a fantastic film on its own merits.
16.03.2012
JUTRANJI:
Iako je njegov film ‘Slovenka’ najprodavaniji slovenski film zadnjih 20 godina, u domovini nije dobio nikakvo priznanje
07.06.2011
ŽURNAL24: Kozoletova Slovenka
Kot kaže, se stanje na področju slovenskega filma izboljšuje. 27. marca bo namreč steklo snemanje novega celovečernega filma z naslovom Slovenka, ki ga bo režiral Damjan Kozole.
07.06.2011
ŽURNAL 24: Ljubljana v Portorožu
Prazne dvorane Festivala slovenskega filma v Portorožu bodo letos poskušali napolniti s šolarji in ljubljansko publiko.
07.11.2009
ZLATALETA: Damjan Kozole: Slovenka
»Meni pa se zdi, da jo tudi v tem stanovanju, ki je prazno in ki ga odplačuje s svojim telesom, zebe. Zebe kot stanje duha. Seveda Alexandra v resnici sploh ni brezčutna, je samo nekdo, ki svojih čustev ne pokaže«.
26.08.2009
VERTIGO: Odlične kritike za Slovenko, prodane svetovne pravice
Slovenka, novi film režiserja Damjana Kozoleta, je na premieri na 15. sarajevskem filmskem festivalu navdušil občinstvo in strokovno javnost. Prve kritike so odlične, vse pa izpostavljajo tudi izjemno igro debitantke Nine Ivanišin, ki igra študentko, ki se pod šifro "Slovenka" skrivaj prostituira. Sarajevsko Oslobođenje v obsežni recenziji piše, da gre za »odličen film z odlično igralko«.
25.08.2009
VARIETY: Review: ‘Slovenian Girl’
An amoral coed gets more than she bargains for when she tries prostitution as a shortcut to the good life in “Slovenian Girl.” Smoothly made eighth feature from helmer Damjan Kozole centers on secrets, lies and a single-minded quest for money. Starting as a thriller but later switching tracks, the pic has its strongest selling point in Nina Ivanisin’s performance as the title character, one of the most coolly calculating antiheroines to grace the silver screen. Fests are already lined up; niche arthouse distribs that found success with Kozole’s gritty “Spare Parts” and “Labor Equals Freedom” should book “Girl.”
pdf-5.pdf
10.06.2008
LOKALNO: Kozoletu Župančičeva nagrada
Znani so dobitniki Župančičevih nagrad, najvišjih priznanj ljubljanske občine za stvaritve na področju umetnosti in kulture. Nagrado za življenjsko delo letos prejme baletna umetnica, pedagoginja in publicistka Lidija Sotlar, za leto 2008 pa ob dirigentki Urški Lah in fotografu Borisu Gaberščiku tudi režiser, krški rojak Damjan Kozole.
© 2009 - 24 Vertigo