16.04.2014
SLOVENSKE NOVICE: Kako lahko človek reče, da je bilo 
v vojni bolje?
Te dni v Kinodvoru vrtijo film Epizoda v življenju pobiralca železa. Lahko bi bil še en oris še ene marginalne zgodbe, a v resnici skuša sprožiti razpravo o vse večji neenakosti, s katero se spopada sodobna družba. Igralec v filmu Nazif Mujić jasno pove, da se je vse zgodilo le zato, ker je Rom, ker je njegova žena Rominja. Film, o katerem je bil njegov režiser Danis Tanović prepričan, da se bo vrtel samo na bosanski televiziji, se zdaj najde tudi v japonskih kinih.
08.04.2014
Deloskop izpostavlja: Epizoda v življenju zbiralca železa premierno v Kinodvoru
Danis Tanović, dobitnik oskarja za Nikogaršnjo zemljo, je po zgodbi iz črne kronike posnel ganljivo socialrealistično dramo Epizoda v življenju zbiralca železa (Epizoda u životu berača željeza; 2013), v kateri romska družina odigra epizodo iz lastnega življenja.
17.01.2014
RTVSLO: Slovenski film se predstavi v Trstu
V Trstu se bo nocoj s projekcijo slovenske manjšinske koprodukcije Epizoda v življenju nabiralca železa začel 25. tržaški filmski festival. Na festivalu bodo do srede predvajali več kot 80 filmov, med njimi pet slovenskih, potekala pa bo tudi koprodukcijska platforma East Meets West.
23.08.2013
MLADINA: Nazif Mujić, srebrni medved
Romski naturščik Nazif Mujić je s svojo življensko zgodbo, ki jo je upodobil v filmu, postal simbol položaja romskega prebivalstva v Bosni in Hercegovini, in ne samo tam. S svojim neverjetnim optimizmom, s katerim vsak dan rešuje nemogočo situacijo svoje družine, pa osvaja tudi filmske festivale
18.02.2013
BERLINALE: Berlinski filmski festival
AWARD FOR BEST ACTOR (Silver Bear)
Nazif Mujić in Epizoda u životu berača željeza (An Episode in the Life of an Iron Picker) by Danis Tanović
18.02.2013
RTVSLO: Berlin: Najboljši igralec romski naturščik
Največje presenečenje je bila nagrada za najboljšo moško vlogo - ta je šla v roke Nazifu Mujiću, brezposelnemu bosanskemu Romu, ki so ga morali kar nekaj časa prepričevati, naj zaigra samega sebe v filmu Danisa Tanovića o življenju na robu bosanske družbe Epizoda u životu berača željeza (Epizoda v življenju pobiralca železa). Film je prejel tudi veliko nagrado žirije. Pri petem Tanovićevem celovečercu je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.
17.02.2013
DW: Slavlje za 'Berača željeza', ali i nagrada za 'Krugove'
Najbolji film Berlinskog filmskog festivala i dobitnik Zlatnog medvjeda je rumunjski film "Položaj djeteta". Ali i film iz Bosne i Hercegovine "Epizoda u životu berača željeza" osvojio je dva Srebrna medvjeda.
28.01.2013
Epizoda v življenju nabiralca železa, v tekmovalnem programu Berlinala
Eine Roma-Familie in Bosnien-Herzegowina, in einem Ort abseits der großen Stadt. Vater Nazif schlachtet alte Autos aus und verkauft die Metallteile an einen Schrotthändler. Mutter Senada hält das Haus sauber, kocht, bäckt und sorgt sich um die beiden kleinen Töchter.
© 2009 - 24 Vertigo