Lahko noč, gospodična

 

Režiser in scenarist:
Igrajo:
Leto:
2011
Vrsta:
Celovečerni
Tehnične informacije:

- format snemanja: 35 mm
- distribucijski format: 35mm
- trajanje 24fps: 97'11'', 2.660 m
- trajanje 25fps: 93'18''
- Zvok: Dolby Digital SR-D
- Razmerje stranic: CinemaScope (1:2.35)
- barve: color
- Originalni jezik: slovensko
- Prevod: english

Sinopsis

Kratek sinopsis
Hana in Samo sta še vedno mlada, imata hišo, čudovito hčerko in dobro delo. On je odločen in uspešen, ona pa malce hipersenzibilna in sanjava. Njen svet zares spoznamo šele skozi pravljice, ki jih vsak večer pripoveduje svoji hčerki - v sproti izmišljenih zgodbicah se prepletajo bajeslovni arhetipi in njeno vsakdanje življenje. V uglajeni družinski rutini pa se pojavijo razpoke: lažnivi pogovori, nezaupanje in ljubosumnost. On po moško taji svoje skrivno razmerje s sodelavko, ona pa brezkompromisno terja resnico. Spozna jo precej brutalno. Ničesar ne poskuša reševati. Spakira kovček in se preseli k svoji mami. Tudi hčerko začasno prepusti možu. Zdi se, da bo njeno nesrečo omililo srečanje s prijateljem iz študentskih let, vendar je šarmantni Lev še manj zvest.

Sinopsis
Hana in Samo sta lep par že odkar sta končala študij arhitekture. Samo vodi uspešen arhitekturni biro in večino časa posveča službi. Hane je delo v biroju opustila in dela kot svetovalka v pohištvenem salonu.

Samovo obnašanje zbuja sume in Hana kmalu dobi potrditev, da jo mož vara z mlajšo sodelavko iz biroja. Začne razmišljati o ločitvi, vendar se Samo ne želi niti pogovoriti. Hkrati po dolgem času sreča Leva, sošolca z arhitekture, ki jo povabi k sodelovanju pri prenovi obmorskega lokala. Med delom se Hana in Lev zbližata, vendar se Hana, ki ve, da je Lev že kot študent bežal pred resnimi zvezami, upira njegovemu zapeljevanju. Čeprav ji njena mama svetuje drugače, se Hana dokončno odloči, da bo zapustila dom in moža. To pa pomeni, da mora zapustiti tudi 8-letno hči Anjo, s katero sta močno povezani preko pravljic, ki jih pripoveduje Hana.

Hana se preseli k mami, ki pa jo utruja s svojo pobožnostjo, moralo in nenehno zaskrbljenostjo. Ko Hana in Anja nekoliko zgladita spor, se odpravita na zimske počitnice. V najeti gorski koči gre marsikaj narobe, vendar se pojavi Lev, ki popravi, kar ne dela, se prikupi Anji, Hani izpove ljubezen in vztraja s simpatično pozornostjo. Hana popusti in se preda precej strastnemu odnosu. Tudi za Leva se zdi, da je resnično zaljubljen.

Hana po vrnitvi s počitnic prvič uresniči svojo zamisel: iz starih rabljenih kosov lesa ji mizar Miro po njenih načrtih naredi novo pohištvo. Na zabavi po otvoritvi Hanine razstave pohištva, ki je pravi hit, Lev podleže zapeljivosti Hanine šefinje Mije. Hana spozna, kaj se je zgodilo, in sledi obračun brez milosti. Hana prizna, da je Leva ljubila, tako zdaj kot v študentskih letih, vendar mu ne more zaupati in prosi ga, naj se ji odslej več ne približuje.

Samo se medtem spreminja v bistveno bolj pozornega človeka, vendar je zakona neizbežno konec - Hana in Samo v prijateljskem vzdušju podpišeta ločitvene papirje. Vendar Hana ne ostane sama in nesrečna. S hčerko, mamo in razčiščenim odnosom do sebe in življenja ji je vendarle lažje kot na začetku.

V filmu se pojavljajo tudi animirani prizori pravljic, ki si jih sproti izmišljuje Hana in ki se marsikdaj zanimivo prepletajo z njenim življenjem. Pravljice govorijo o medvedu Jožefu, ki je gozdni posebnež, izmišljeni prototip nežnega moškega, v resnici pa na moč podoben mizarju Miru.

Ekipa
Režiser in scenarist Metod Pevec
Producent Danijel Hočevar
Direktor fotografije Sven Pepeonik
Glasbenik Aldo Kumar
Montažer Andrija Zafranović
  Jurij Moškon
Oblikovalec zvoka Julij Zornik
Snemalec zvoka Gašper Loborec
Scenografinja Maja Moravec
Kostumografinja Monika Lorber
Oblikovalka maske Gabrijela Fleischman
Direktor filma Matija Kozamernik
Animatorka Špela Čadež
Fotograf Željko Stevanič
Igralci
Hana Polona Juh
Samo Jernej Šugman
Anja Mila Fürst
Lev Jan Cvitkovič
mama Marinka Štern
Miro Igor Žužek
Varja Jana Zupančič
Mija Pia Zemljič
galeristka Marta Marijana Brecelj
medicinska sestra 1 Neda Bric
medicinska sestra 2 Mojca Partljič
ponočnjak Dejan Spasić
lastnik lokala Valter Dragan
moški iz salona Aleš Valič
ženska iz salona Mirjam Korbar Žlajpah
Levovo dekle Ajda Smrekar
receptorka Alja Kapun
odvetnik Srečko Kermavner
pevec Edvin Fliset
klaviaturist Črt Škodlar
starejši plesalec Janez Grčar
fotograf Željko Stevanič
stric Peter Ternovšek
VEČ INFORMACIJ
NOVICE
DNEVNIK: Vaje v ravnotežju
V Carmen (1995), celovečernem prvencu Metoda Pevca, je še bilo nekaj mračnih tonov (navsezadnje je to ganljiva ljubezenska melodrama med pesnikom in prostitutko), njegov naslednji film, Pod njenim oknom (2003), pa je že brez senčnih plati, tu ni več nobene negativnosti ne v samem dogajanju ne v njegovih likih. In tako je poslej bolj ali manj ostalo, se pravi, da se je Metod Pevec iz filma v film potrjeval kot režiser, ki je ljubezniv in prijazen s svojimi liki, a tudi ti so bolj ali manj takšni, celo tedaj, kadar se med njimi kaj zaplete. To pa se vselej, kajti Pevec je tudi ali predvsem režiser z občutkom za »sofistiko« partnerskih (torej zakonskih in zunajzakonskih) odnosov, ki se najbolje »razvijejo« prav ob kakšnem zapletu. In če pri tem pride do kakšne
RTVSLO: Na Portugalskem slavila Parada in Lahko noč, gospodična
Za Metoda Pevca je bil pretekli konec tedna uspešen na dveh koncih Evrope, poleg vesen, ki jih je prejel v Portorožu za Vaje v objemu, je na festivalu Festroia na Portugalskem s filmom Lahko noč, gospodična osvojil nagrado mednarodnih filmskih kritikov FIPRESCI. Najboljši film festivala je postal Parada Srdjana Dragojevića.
RTVSLO: Na Portugalskem slavila Parada in Lahko noč, gospodična
Za Metoda Pevca je bil pretekli konec tedna uspešen na dveh koncih Evrope, poleg vesen, ki jih je prejel v Portorožu za Vaje v objemu, je na festivalu Festroia na Portugalskem s filmom Lahko noč, gospodična osvojil nagrado mednarodnih filmskih kritikov FIPRESCI. Najboljši film festivala je postal Parada Srdjana Dragojevića.