FOKUS

Film je zasnovan kot rekonstrukcija resničnih dogodkov, njegov namen pa je opozoriti na diskriminacijo, s katero se v današnji Bosni in Hercegovini soočajo pripadniki manjšin, zlasti člani romskih skupnosti.

Menim, da je to zgodbo treba posneti. Ne le zato, da načnemo pogovor o naši družbi, v kateri je prisotnih toliko oblik odtujenosti in diskriminacije, ampak tudi zato, da čustveno dojamemo, kakšne stiske doživljajo ljudje na obrobju družbe in da se vprašamo: Le kakšni ljudje smo postali?

V vseh Ulayevih delih je bila vedno osrednja tema spolna identiteta in telo. Telo je tudi tema tega filma. Ne Ulay, njegovo telo. Hotel sem narediti film o Ulayu, vendar je njegovo telo, ki je bilo v zgodovini izpostavljeno številnim skrajnim preizkušnjam v performansih, tudi tokrat prevzelo glavno vlogo.

Film Krogi govori o ljudeh, ki jim je osamljen incident spremenil življenja. Govori o sencah preteklosti in o človekovi potrebi, da bi te sence pregnal in se osvobodil; o tem, da junaštvo sproža v ljudeh določene frustracije. Film Krogi je film o krivdi. Ali so krivci zgolj tisti, ki so zagrešili zločin, ali so sokrivi tudi tisti, ki so zločin zgolj opazovali in ga niso poskušali preprečiti?
Osnova za filmsko zgodbo temelji na resničnem dogodku. Zgodbe, ki se v filmu odvijajo v sedanjem času, so med seboj prepletene.
Srdan Golubović

NOVICE
Na festivalu srednje in vzhodnoevropskega filma CinÉast v Luksemburgu bodo predvajani tudi Drevo Sonje Prosenc, Barbari Ivana Ikića, Razredni sovražnik Roka Bička in Projekt rak Damjana Kozoleta.
Dunajski filmski filmski festival Let’s CEE Film Festival, ki poteka med 2. in 11.10.2014, je povabil filmske kritike iz celega sveta, da izberejo najboljše filme, ki so nastali v zadnjih 25-­‐tih letih v 25-­‐tih državah srednje in vzhodne Evrope. Mednarodni kritiki so za najboljši slovenski film “od padca železne zavese” naprej izbrali film Rezervni deli režiserja Damjana Kozoleta. Film je nastal leta 2003, v glavnih vlogah pa igrata Peter Musevski in Aljoša Kovačič. pdf
Projekt: rak (z naslovom Ulay. Project Cancer) v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov na festivalu Let's CEE Film Festival na Dunaju
1234