FOKUS

Dom

Pet nadstropij, tri vhode in devetnajst lastnikov ima po privatizaciji dom, ki je bil zgrajen kot samski dom gradbenih delavcev.
V njem živijo možje, ki so kot mladeniči prišli iz Bosne, trideset let kot gradbeni delavci gradili Slovenijo in po bankrotu teh podjetij ostali brez vsega, propadli lastniki pa so jim ostali dolžni veliko denarja.
V prvem nadstropju stanujejo mladostniki, ki so ušli iz ponesrečenih družin in jim je ljubše socialno skrbstvo mladinskega doma. Tukaj so deložiranci, ki iščejo najcenejšo streho nad glavo.

Ti me nosiš

»Ti me nosiš, čustveno prežemajoča ansambelska drama, polna dramatičnih okljukov in časovnih zank, se gleda kot balkanska sestrična Trka ali 21 gramov. /.../ Ivona Juka spretno in z občutkom obvladuje velik igralski ansambel in mnoštvo pripovednih linij ter pri tem nikoli pretirano ne igra na melodramatsko karto, pa čeprav življenja njenih likov vedno bolj zrcalijo razčustvovano telenovelo, ki jih povezuje. Preboden s poetičnimi, sanjskimi podobami, v katerih tuneli in kamenje služijo kot vizualni motivi, film vsakemu svojemu poglavju pušča prostor za lastno zgodovinsko in psihološko ozadje.«
- Stephen Dalton, The Hollywood Reporter

Nočno življenje

V petek pozno ponoči najdejo ob ljubljanski vpadnici umirajočega odvetnika. Gol, s številnimi pasjimi ugrizi in lesenim dildom okoli pasu primer spominja na veliko slovensko afero z bulmastifi. Nihče ne ve, kaj se je zgodilo. Medtem, ko se v Kliničnem centru borijo za njegovo življenje, se njegova žena Lea bori za njegovo dostojanstvo, boji se medijskega linča. Namen je narediti film, ki skozi asketsko obliko preiskave razvija razmišljanja o tem, kaj danes pomeni biti človek. Nočno življenje skozi tragično osebno zgodbo govori o družbi, v kateri se številni dogodki nikoli ne razjasnijo.

FILMOGRAFIJA
Slovenka
Celovečerni
/ 2009
Za vedno
Celovečerni
/ 2008
Pod njenim oknom
Celovečerni
/ 2003
Rezervni deli
Celovečerni
/ 2003
Kruh in mleko
Celovečerni
/ 2001
V leru
Celovečerni
/ 1999
© 2009 - 16 Vertigo