14.10.2015
RTVSLO: Na Dunaju nagrajen film Ti me nosiš, pozornost tudi slovenskemu filmu
Na mednarodnem filmskem festivalu Let's CEE, ki predstavlja filme iz srednje iz Vzhodne Evrope, je žirija pod vodstvom Jana Cvitkoviča nagradila manjšinsko koprodukcijo Ti me nosiš Ivone Juke.
20.08.2015
SIOL: Dom, ki ni dom, temveč kraj za odrivanje družbenih problemov
"To je kot klinična smrt," življenje v samskem domu opiše eden od portretirancev v dokumentarnem filmu Metoda Pevca z naslovom Dom, ki je svetovno premiero doživel na Sarajevskem filmskem festivalu.
15.08.2015
SFF: Takmičarski program - Dokumentarni film
Dom - jedna od najkraćih riječi koje opisuju osjećaj ugode. Dom je središte, svakodnevno utočište, hram sitnih navika. Ovaj se dokumentarac fokusira na dijametralnu suprotnost pozitivnih konotacija te riječi. Nekadašnji radnički dom kraj željezničke pruge samo je po imenu dom.
19.05.2015
Slobodna Dalmacija: TI MENE NOSIŠ Inarritu i Almodovar u balonu sapunice
Dugometražni debi Ivone Juke “Ti mene nosiš“ u kinodistribuciju kreće u nezgodnom trenutku, kako se čini. Novinski su stupci puni napisa o jednom drugom hrvatskom ostvarenju, friško nagrađenom u Cannesu (Matanićev “Zvizdan“), a “Ti me nosiš“ u “požutjeloj“ Lijepoj našoj najsnažnije odjekuje kao film u kojem je jedne od uloga ostvarili Zdravko Mamić i netom optuženi pjevač Josip Katalenić, od čega je potonji dočekao svečanu premijeru iza rešetaka. Kao da sve to nije dovoljno, hrvatski film u posljednje vrijeme realno baš i ne privlači mase pred kinoblagajne (“Cure“, “Happy Endings“, “Kosac“, “Zagreb Cappuccino“...).
31.03.2015
RTVSLO: Pravi človek za kapitalizem tokrat nagrajen v Beogradu
Na 62. beograjskem festivalu dokumentarnega in kratkega filma je nagrado za najboljši srednjemetražni film v sekciji Vidici prejel film Pravi človek za kapitalizem režiserja Dušana Moravca.
30.03.2015
filmneweurope: Nightlife by Damjan Kozole Starts Postproduction
LJUBLJANA: In February, award-winning Slovenian filmmaker Damjan Kozole finished shooting his tenth feature film Nightlife, which has now entered postproduction.
29.10.2014
RTVSLO: Slovenski filmi gostujejo na festivalu Dok v Leipzigu
Festival Dok v Leipzigu v Nemčiji je v letošnji izdaji v središče postavil filme z ozemlja nekdanje Jugoslavije. Slovenija bo v tem programu predstavljena s petimi filmi.
29.10.2014
DELO: Na festivalu Dok v Leipzigu tudi slovenski filmi
Nemci bodo lahko videli zajeten sveženj tukajšnjih dokumentarnih in animiranih filmov.
10.10.2014
RTVSLO: Slovenski filmi v Luxemburgu
Na festivalu srednje in vzhodnoevropskega filma CinÉast v Luksemburgu bodo predvajani tudi Drevo Sonje Prosenc, Barbari Ivana Ikića, Razredni sovražnik Roka Bička in Projekt rak Damjana Kozoleta.
09.10.2014
VERTIGO: Kozoletov film ”rezervni deli” najboljši slovenski film zadnjih 25 let po izboru filmskega festivala let's cee na dunaju
Dunajski filmski filmski festival Let’s CEE Film Festival, ki poteka med 2. in 11.10.2014, je povabil filmske kritike iz celega sveta, da izberejo najboljše filme, ki so nastali v zadnjih 25-tih letih v 25-tih državah srednje in vzhodne Evrope. Mednarodni kritiki so za najboljši slovenski film “od padca železne zavese” naprej izbrali film Rezervni deli režiserja Damjana Kozoleta. Film je nastal leta 2003, v glavnih vlogah pa igrata Peter Musevski in Aljoša Kovačič. pdf
17.09.2014
Let's CEE Film Festival
Projekt: rak (z naslovom Ulay. Project Cancer) v tekmovalnem programu dokumentarnih filmov na festivalu Let's CEE Film Festival na Dunaju
17.09.2014
Manaki: To the stars
Projekt: rak bo predvajan v programu dokumentarnih filmov na Festivalu filmske kamere Brata Manaki v Bitoli, Makedonija
13.09.2014
NJENA.SI: V spalnici s Pio Zemljič
Ob vsaki vlogi Marka Mandića smo lahko ugotovili, kako izjemno dober igralec je, zdaj pa se je o tem mogoče prepričati še v novem celovečernem filmu Inferno. V njem je upodobil človeka, ki se znajde na robu preživetja. In prav premiera filma je bila povod za klepet, na katerega se je Marko pripeljal s kolesom, presenetil pa je z novimi brki – seveda spet zaradi nove filmske vloge.
13.09.2014
DNEVNIK: Graf slovenskega filma
Graf na tej strani prikazuje večino slovenskih (oz. koproduciranih) celovečercev, ki so nastali v času samostojne Slovenije. 86 filmov je razvrščenih glede na gledanost (število gledalcev, ki so si film ogledali v kinematografih) in oceno, ki so jim jo podelili uporabniki spletne podatkovne baze IMDb. Velikost in barva pike, s katero so označeni, predstavljata proračun filma. Kot vidimo, je večina slovenskih filmov sicer nadpovprečno ocenjena, a jih visoko gledanost doseže le peščica, višina proračuna pa ni zagotovilo za uspeh.
29.08.2014
MOJTV: Ulay & "Projekt: Rak" za kraj Motovun Film Festivala u Zagrebu
Motovun film festival s ponosom najavljuje da će film iznenađenja zadnjeg dana Motovun film festivala u Zagrebu, u nedjelju 31.08. u 21:00 sati biti "Projekt: Rak" slovenskog redatelja Damjana Kozolea o renomiranom i svjetski poznatom fotografu i konceptualnom umjetniku Ulayu.
13.08.2014
Slovenski filmi od Chichesterja do Sarajeva
Gremo mi po svoje 2 in Projekt: rak na 20. Sarajevo Film Festivalu
08.08.2014
San Sebastian: Fifty films make up the retrospective "Eastern Promises. Autobiography of Eastern Europe"
Kruh in mleko bo predvajan v okviru retrospektive Eastern promises, filmskega festivala v San Sebastianu. V istem programu bodo prikazani tudi trije koprodukcijski filmi, kjer je bil Vertigo manjšinski koproducent: Predmestje (r. Vinko Moederndorfer), Krogi (r. Srdan Golubović) in Kako sem ubil svetnika (r. Teona Mitevska)
31.07.2014
Projekt: rak v tekmovalnem programu Balkan Dox Competition na festivalu DokuFest v Prizrenu
http://www.rtvslo.si/kultura/film/dokumentarec-o-slovenskem-gibanju-occupy/342794
29.07.2014
SCREENDAILY: Ulay's latest body art: beating cancer
Famed performance artist Ulay moved from Amsterdam to Ljubljana in 2009. That same year, he met Slovenian director Damjan Kozole (Spare Parts, Slovenian Girl) and the pair talked about making a film together.
26.07.2014
RTVSLO: Na letošnjem Motovunu več kot sto filmov
V istrskem Motovunu bodo do konca meseca prikazali več kot sto filmov, med temi se bo 21 filmov potegovalo za nagrado propeler Motovuna. Filme, namenjene mlajšim od 18. let, bodo predvajali tudi v Buzetu.
26.07.2014
RTVSLO: Letni kino na prostem tudi v Novi Gorici
Filmski večeri na prostem, ki bodo v Novi Gorici potekali v okviru Letnega kina Silvana Furlana, bodo ponudili vse, od slovenskih uspešnic Panika ali Gremo mi po svoje 2 do kultnega Šunda, ki praznuje 20 let.
26.07.2014
Večeras u Motovunu: Cave, Ulay, Billy i Pipsi
Očekuje nas još jedna uzbudljiva motovunska noć u kojoj nas, osim hrvatskih premijera festivalskih hit naslova, očekuje i jedan umjetnički performans te besplatan koncert Pips, Chips & Videoclipsa.
25.07.2014
SFC: Filmski propeler v Motovunu se bo jutri zavrtel
V istrskem mestu Motovun, ki ga ljubkovalno kličejo tudi »filmski grič«, bo med 26. in 30. julijem potekal že 17. filmski festival.
19.07.2014
Grosmann: Nagrade Grossmann
Tisti, ki poznamo Damirja Avdića, ga gledamo takšnega kot je. V prvi osebi. Dušan Moravec je njegov minimalizem moči filmsko upodobil pra tako enostavno kakršen je Damir Avdić. V vlogi rockerja, pesnika, kitarista, performerja, literata, umetnika, človeka. Portret celovite osebnosti.
17.07.2014
RTV: Ulay v Bologni nagrajen za življenjsko delo
Do pred nedavnega je imela Bologna v spominu konceptualnega umetnika Ulaya verjetno mesto ene od pomembnih postojank performativnega sodelovanja z Marino Abramović, odslej si jo bo zapomnil tudi po nagradi za življenjsko delo.
03.06.2014
Pogledi: O izginjanju delavstva
Verjetno bo držalo, če rečemo, da je med sodobnimi slovenskimi filmskimi ustvarjalci prav Metod Pevec tisti, ki v svojih delih najbolj dosledno – in po svoje tudi najbolj brezkompromisno – udejanja tisto, za slovenski film tako značilno tradicijo intimizma. V zadnjih delih (Aleksandrinke, Vaje v objemu) se ta tematska poteza vedno bolj obrača k širšim družbenim razsežnostim, on sam pa je bil zadnji dve leti tudi precej angažiran v Filmski iniciativi. Z enim od letošnjih Župančičevih nagrajencev smo se zato pogovarjali predvsem o prihodnjih projektih.
10.05.2014
Film GREMO MI PO SVOJE 2 - DVD 9,99€
Tudi drugi del mladinske uspešnice Gremo mi po svoje 2 se dogaja na taborjenju v Posočju. Če jih je v prvem delu presenetila skupina deklet, ki se je naselila v sosednji tabor, jih tokrat iz ustaljenega taborniškega življenja predrami rod štajerskih tabornikov, ki jih vodi Šefe.
16.04.2014
SLOVENSKE NOVICE: Kako lahko človek reče, da je bilo 
v vojni bolje?
Te dni v Kinodvoru vrtijo film Epizoda v življenju pobiralca železa. Lahko bi bil še en oris še ene marginalne zgodbe, a v resnici skuša sprožiti razpravo o vse večji neenakosti, s katero se spopada sodobna družba. Igralec v filmu Nazif Mujić jasno pove, da se je vse zgodilo le zato, ker je Rom, ker je njegova žena Rominja. Film, o katerem je bil njegov režiser Danis Tanović prepričan, da se bo vrtel samo na bosanski televiziji, se zdaj najde tudi v japonskih kinih.
08.04.2014
Deloskop izpostavlja: Epizoda v življenju zbiralca železa premierno v Kinodvoru
Danis Tanović, dobitnik oskarja za Nikogaršnjo zemljo, je po zgodbi iz črne kronike posnel ganljivo socialrealistično dramo Epizoda v življenju zbiralca železa (Epizoda u životu berača željeza; 2013), v kateri romska družina odigra epizodo iz lastnega življenja.
09.03.2014
SIOL: Moravčevemu dokumentarnemu filmu nagrada v Vinkovcih
Dokumentarec Dušana Moravca "Damir Avdić - Pravi človek za kapitalizem" je prejel nagrado za najboljši film festivala dokumentarnega rockovskega filma, Dorf 2014, ki je potekal v hrvaških Vinkovcih.
19.02.2014
RTVSLO: Zgodbe velikih umetnikov na velikem platnu Kina Šišk
Center urbane kulture Kino Šiška je poleg glasbenega, gledališkega in plesnega, razstavnega ter eksperimentalnega programa tudi prostor, posvečen aktualnim umetniško-dokumentarnim filmom.
11.02.2014
Ekskluzivno v videoteki DKino na SiOL TV!
Na daljincu izberite kanal 5 – DKino Hiti. Film si lahko ogledate tudi v spletni videoteki DKino na www.tvin.si.
23.01.2014
DNEVNIK: Slovenski film vse bolj priljubljen
Slovenska filmska produkcija je v zadnjih trinajstih letih zabeležila lepe uspehe in v kinematografe uspela privabiti vse večja števila obiskovalcev.
22.01.2014
BLOGNATODAY: Art nightt: film Ulay in njegovo telo umetnosti
Art Nightt: il film su Ulay e la sua body art il 25 gennaio
„BIO ART NIGHT - Meet the East. Sabato 25 gennaio,ore 22.30 in Sala B presso Cinema Odeon - via Mascarella - in anteprimaPROJEKT: RAK di Damjan Kozole -Ulay's Journal from november to november.“
20.01.2014
Optimističen pogled v slovenski film
25. Tržaški filmski festival se je prevesil v drugo polovico, v kateri se poleg letos nadpovprečno zastopanih slovenskih avtorjev, lahko ozremo tudi po najnovejših filmskih izdelkih iz srednje in vzhodne Evrope.
17.01.2014
RTVSLO: Slovenski film se predstavi v Trstu
V Trstu se bo nocoj s projekcijo slovenske manjšinske koprodukcije Epizoda v življenju nabiralca železa začel 25. tržaški filmski festival. Na festivalu bodo do srede predvajali več kot 80 filmov, med njimi pet slovenskih, potekala pa bo tudi koprodukcijska platforma East Meets West.
01.01.2014
KUPI DVD za 10€
Kdo je Tomaž Lavrič? O tem se sprašuje film z naslovom Državljan Diareja. Ali je Josip Visarjonovič? Lovro Matič? TBC ali Ton Ton? Je stripar, stihoklepec, karikaturist in/ali anarhist? Ljubitelj piva? Ljudomrznež? Egoist? Kameleon ali shizofrena oseba? Absolutni genij ali deloholik?
12.12.2013
FILMSKI CENTER: Konec leta v znamenju filmskih retrospektiv
V soboto, 14. decembra se bo v Izraelu začela prva retrospektiva slovenskega filma v tej državi.
Do konca leta se bodo filmi po izboru izraelskih kinotečnih kuratorjev zvrstili v vseh treh glavnih kinotekah: v Haifi, Jeruzalemu in Tel Avivu.
28.11.2013
DELO: Že tretja zlata rola za GMPS 2
Danes je filmska ekipa mladinske komedije v roke prejela kar dve zlati roli, za preseženih 79.000 gledalcev.
20.11.2013
Umrl zamejski umetnik Bogdan Grom
V ponedeljek je umrl likovni umetnik Bogdan Grom, po rodu iz Devinščine pri Trstu. Star je bil 95 let, umrl pa je na svojem domu v Englewoodu v ameriški zvezni državi New Jersey
20.11.2013
PRIMORSKE: Bogdan Grom bo pokopan na rodnem Krasu
Posmrtne ostanke likovnega umetnika Bogdana Groma, ki je v 95. letu starosti umrl v noči na ponedeljek v Englewoodu v državi New Jersey, bodo po besedah njegove vdove Nine Grom pokopali prihodnjo pomlad v Trstu.
20.11.2013
Slovo slikarja Bogdana Groma
V noči na ponedeljek je umrl v svoji novi domovini, ZDA, pokopan bo na domačem Krasu.
11.11.2013
DELO: Gremo mi po svoje 2: zlata rola že po prvem vikendu predvajanja
Mladinsko komedijo si je do danes ogledalo 34.188 gledalcev, od tega 27.234 gledalcev med vikendom.
Zlata rola je nagrada, ki jo Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev podeljujeta tistim slovenskim filmom ali filmom v slovenski koprodukciji, ki presežejo mejo 25000 kino gledalcev.
11.11.2013
VOYO: Aleksandrinke
To je zgodba o boleči, skoraj izključno ženski emigraciji. Zaradi revščine in fašistične politike so Vipavsko dolino vse do druge svetovne vojne množično zapuščali predvsem mladi ljudje. Moški so odhajali v Argentino, dekleta in žene pa v Egipt, največ v Aleksandrijo, kjer so ostale tudi več desetletij kot dojilje, varuške, gospodinje. Številne so se vrnile prepozno, da bi lahko doživele svoje lastne otroke in svoj dom.
07.11.2013
KOLOSEJ: GMPS 2 v Koloseju
Navihani taborniki in njihov nergavi Starešina se vrnejo v Posočje, toda njihovo običajno uganjanje poletnih norčij zmoti prihod odreda štajerskih tabornikov pod vodstvom tekmovalnega Šefa. Trmoglavost obeh vodij povzroči kaotično vojno med taboroma, dokler ne najdejo skupnega sovražnika - pikolovske Inšpektorice, ki želi preveriti upoštevanje novih evropskih taborniških pravil. Zmeda je popolna, ko se izgubi skupina najmlajših pustolovcev, toda ker pravega prijatelja spoznaš v nesreči, vsi priskočijo na pomoč pri reševanju iz številnih zabavnih zagat.
30.10.2013
MLADINA: Damjan Kozole, filmski režiser
... ki je nazadnje portretiral Ulaya, enega najpomembnejših sodobnih umetnikov
11.10.2013
PRESSING MAGAZINE: Kritika: Besa
Srđan Karanović spada u pionirsku generaciju srpskih i jugoslovenskih reditelja koji su završili prašku FAMU i nakon toga sedamdesetih godina prošlog veka, posle prvih filmova, postali sinonim novog jugoslovenskog filma. Nekadašnji „praški đaci“ od tada su krenuli svako svojim putem, čak i oni koji su kao Karanović i Rajko Grlić bili najbliži saradnici (što u filmovima, što u kultnoj TV seriji „Grlom u jagode“), pri čemu je Karanović (u odnosu na druge) imao najveći diskontinuitet u karijeri. Nakon „Virdžine“ (1991, Feliks za sporednu ulogu), punih dvanaest godina nije snimio dugometražni igrani film, sve do „Sjaja u očima“ (2003, takmičarski program festivala u Veneciji).
23.09.2013
DNEVNIK: Ulay v filmu Projekt: rak: “Umetnik sem tudi, ko spim. Če moraš, moraš.”
»Življenje posnema umetnost, ne pa obratno,« v filmu Projekt: rak obelodani protagonist Ulay (Frank Uwe Laysiepen) – v Nemčiji rojen fotograf, umetnik, nekdanji partner Marine Abramović in človek, ki je premagal raka. »To je film o Ulayju, njegovem življenju, njegovem karakterju, njegovem telesu in njegovi življenjski energiji,« je povedal režiser filma Damjan Kozole.
23.09.2013
DELO; Dušan Moravec o tistem, ki misli, kar govori
Njegov zadnji film Pravi človek za kapitalizem govori o bosanskem pesniku, glasbeniku in literatu Damirju Avdiću.
20.09.2013
DELO: Projekt Rak, dokumentarec o Ulayu
Pripoved o enoletnem življenju resno bolnega umetnika Ulaya. Veder konec tragičnega začetka. Ulay zase pravi, da je umetnik performansa, nekateri ga označujejo za konceptualnega umetnika, večina tistih, ki so za njegovo ime slišali, pa ga povezuje z nekdanjo partnerko Marino Abramović.
14.09.2013
KINOŠIŠKA: DAMIR AVDIĆ, PRAVI ČLOVEK ZA KAPITALIZEM
Zgodbe Damirja Avdića, še vedno najostrejšega pesnika/kitarista/performerja daleč naokoli, bodo tokrat sevale tako s filmskega platna, kot s koncertnega odra.
11.09.2013
FSF: 16. Festival slovenskega filma se začenja
Danes se začenja 16. Festival slovenskega filma. V tekmovalni program celovečernih filmov je uvrščen tudi film Gremo mi po svoje 2, Mihe Hočevarja. V tekmovalni program dokumentarnih celovečernih filmov pa Projekt: Rak, Damjana Kozoleta.
10.09.2013
Žurnal24: Če bi rak zmagal, bi bil Projekt: rak kratki film
“Film se začne kot depresiven slovenski film in konča optimistično,” režiser Damjan Kozole opisuje svoj novi dokumentarec Projekt: rak, v katerem njegov portretiranec, znani sodobni umetnik Ulay, preživi.
10.09.2013
RTVSLO: "Ulay je razlog, da sem posnel najbolj optimističen film v karieri"
Ulayevo življenje je tako široko, da bi ga lahko ujeli v tri filme, pravi režiser Damjan Kozole o svetovno znanem umetniku, portretirancu svojega zadnjega dokumentarca.
07.09.2013
SIOL: Damjan Kozole: Največji izziv snemanja filma Projekt: rak? Da Ulay ostane živ.
Režiser je z nami spregovoril o izzivih snemanja dokumentarca, v katerem je leto dni spremljal boj z rakom enega najradikalnejših umetnikov našega časa.
06.09.2013
MLADINA: Z njim se ne zajebavajte!
Dokumentarec o izjemnem umetniku Ulayu, ki je več kot desetletje sodeloval z umetniško superzvezdo Marino Abramović, nedavno pa je premagal raka
23.08.2013
MLADINA: Nazif Mujić, srebrni medved
Romski naturščik Nazif Mujić je s svojo življensko zgodbo, ki jo je upodobil v filmu, postal simbol položaja romskega prebivalstva v Bosni in Hercegovini, in ne samo tam. S svojim neverjetnim optimizmom, s katerim vsak dan rešuje nemogočo situacijo svoje družine, pa osvaja tudi filmske festivale
23.08.2013
Holywood Reporter: With Mom (Sa Mamom): Sarajevo Review
An emotionally charged portrait of family power struggles, budding sexuality and terminal illness set in contemporary Sarajevo, With Mom is a classy second feature from the young Bosnian writer-director Faruk Loncarevic. It stars Marija Pikic, the haunted beauty who co-starred in last year’s Cannes prize-winner Children of Sarajevo, and Mira Furlan, the seasoned stage veteran who was once a regular on the US sci-fi series Babylon 5. Premiered in competition at the Sarajevo Film Festival this week, where it is a strong prize contender, Loncarevic’s classy study in family dynamics looks certain of further festival play. It should also appeal to the kind of discerning overseas audiences who enjoyed recent arthouse break-out hits from Iran and Romania.
23.08.2013
Cineuropa: Interview
Bosnian director Faruk Loncarevic’s second feature With Mom won the Cineuropa Prize at the 2013 edition of the Sarajevo International Film Festival.
20.08.2013
SFF: premiera
U srijedu Takmičarski program - igrani film ponudio je publici dva filma. U Narodnom pozorištu je prvo prikazan austrijski film TALEA rediteljice Katharina Mückstein. Nakon toga je uslijedila je i dugo očekivana svjetska premijera SA MAMOM bh. reditelja Faruka Lončarevića.
09.08.2013
RTVSLO- "Žabarji" proti Štajercem in nič golote
Ustvarjalci filma Gremo mi po svoje 2 na spletu premierno predstavljajo napovednik za mladinsko komedijo, ki na velika platna prihaja 7. novembra.
02.08.2013
PLANET TV:
Zgodba o Oskarju Kosu, 25-letnem nemirnem mladeniču, ki pobegne iz zapora samo nekaj dni pred iztekom kazni. S svojo punco Lano beži v starem rdečem chryslerju proti Splitu. Vodi ju samo ena, nič kaj enostavna želja "oditi čez", v Italijo in prek Italije v Ameriko.
26.06.2013
SIOL: "Igralstvo me osrečuje, a v življenju bi lahko počela še veliko drugih reči"
Jana Zupančič je tiste vrste igralka, od katere ne moreš odvrniti pogleda, ko pritegne tvojo pozornost, pa naj bo na platnu, odru ali v živo. Njena energija je kot živo srebro, ki se ne pusti ujeti. Ob kavi nam je razkrila, kaj ji pomenijo tango, objem, gledališče, film ... In nam dovolila, da za hip pokukamo v njen intimni svet, ki ga sicer skrbno varuje pred javnostjo.
27.05.2013
DELO: Ples je strasten, ko gre razum na počitnice
Pia Zemljič in Primož Pirnat sestavljata en filmski par, Jana Zupančič in Uroš Fürst drugega. V novem filmu Metoda Pevca se udeležijo tečaja tanga, kjer se njihove poti prekrižajo in kmalu ni več povsem jasno, kdo bo odplesal s kom domov. Na intervjuju so priznali, da jih je tango navdušil, Pia v kateri od plesnih vlog še vedno po tangovsko obrača noge, Uroš pa je v smehu dodal, da je po zajtrku povsem prenehal plesati, pleše samo še po kosilu in večerji.
25.05.2013
DELO: Uroš Fürst: Ko poslušaš s telesom
Moški vodi, ženska se mora odzivati. Ampak če hoče moški res voditi igro, mora ženski prisluhniti. Tako da sliši njen dih, njen utrip srca. In ona mora slišati njega, da lahko govorita brez besed. To uglaševanje je zelo podobno bistvu igre. Uglasiti se s svojim likom, s soigralcem, s scenografijo ... Po mojem gre pri igri prav za to, da slišiš, poslušaš s telesom, da govoriš s telesom.
23.05.2013
DNEVNIK: Vaje v ravnotežju
Tango je res ideološko in zgodovinsko močno »obtežen« ples (plesni učitelj natrese cel kup definicij in raznih ideologemov o tangu), toda kako potekajo njegove vaje? Kot »hoja v objemu«, kar sicer ustreza neki definiciji tanga, vendar je to obenem in predvsem dejanska hoja v objemu, in to ne le s svojim partnerjem ali partnerico, ampak tudi z drugim ali drugo.
20.05.2013
DELO: Ocena filma Vaje v objemu
Tango,­ ta emocionalno-gibalna igra, je odlična prispodoba dvoumnega erotičnega dotikanja, pri katerem se zgodi vse in vendar nič.
Med bistroumnimi definicijami tanga, ki jih izreče plesni učitelj na začetku filma svojim novim gojencem, je tudi tale: Zgoraj se čutimo, spodaj se spoštujemo. ­Metod Pevec je zgradil scenarij prav na tej metodični predpostavki.
20.05.2013
DNEVNIK: Vaje v ravnotežju
V Carmen (1995), celovečernem prvencu Metoda Pevca, je še bilo nekaj mračnih tonov (navsezadnje je to ganljiva ljubezenska melodrama med pesnikom in prostitutko), njegov naslednji film, Pod njenim oknom (2003), pa je že brez senčnih plati, tu ni več nobene negativnosti ne v samem dogajanju ne v njegovih likih. In tako je poslej bolj ali manj ostalo, se pravi, da se je Metod Pevec iz filma v film potrjeval kot režiser, ki je ljubezniv in prijazen s svojimi liki, a tudi ti so bolj ali manj takšni, celo tedaj, kadar se med njimi kaj zaplete. To pa se vselej, kajti Pevec je tudi ali predvsem režiser z občutkom za »sofistiko« partnerskih (torej zakonskih in zunajzakonskih) odnosov, ki se najbolje »razvijejo« prav ob kakšnem zapletu. In če pri tem pride do kakšne
18.05.2013
VEČER: Kritika Uroša Smaska
METOD PEVEC, PRIZNANI FILMSKI USTVARJALEC, letošnji nagrajenec Prešernovega sklada za dokumentarec Aleksandrinke. Na nacionalnem 15. festivalu slovenskega filma nagrajen za najboljšo režijo filma Vaje v objemu, ki je na poti v kino. Predstavnik Film-ske iniciative, ki je pripravila smernice razvoja slovenske kinematografije(
09.05.2013
DELO: Ženske imajo več od življenja
Ne sodi med ustvarjalce, ki ljubijo klišeje. Kar pa ne pomeni, da jim obrača hrbet. Nasprotno, v svojih delih jih osvetli, secira, razgali, poišče v vsakem izmed nas. Brez obsojanja. Metod Pevec, režiser nepozabnih filmov, kot so Pod njenim oknom, Hit poletja in pretresljivega dokumentarca Aleksandrinke, nam bo 25. aprila postregel z novim celovečercem Vaje v objemu. V njem se vije navidezno vsakdanja zgodba o ljubezni in tangu, ki te posrka vase in prepusti nemiru.
22.04.2013
DNEVNIK: K promociji taborništva zelo pripomogel film Gremo mi po svoje
Dan taborništva: “Takšnih izkušenj ne dobiš nikjer drugje”

K promociji taborništva v Sloveniji zelo pripomogel film Gremo mi po svoje. Nekateri rodovi so morali celo omejiti vpis oziroma uvesti čakalno listo.
04.04.2013
CIFF Screenings
THE LONG VACATION focuses on three heartbreaking stories of people who were erased from Slovenia's civil register in 1992, due to a controversial law put in place a year after the country declared its independence. At age 13, Aleksandar returned home from vacation in Serbia to find that he was no longer recognized as a citizen. It took 20 years before he could enter the country again. Katrina was a college student at the time, losing her apartment, legal papers, and even her parents during the ordeal. Bosnian-born Nisveta struggled for her daughter who, for the first two years of her life, was seen as nonexistent by her country.
25.03.2013
MLADINA: Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič?
Max Modic: Premiera dokumentarnega filma o liku in delu Tomaža Lavriča danes na TVS. Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič?
22.03.2013
DELO: Ali Tomaž Lavrič sploh obstaja?!
Nekaj pomislekov, preden se bo 26. marca na TV Slovenija odvrtel dokumentarni film Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič.
18.03.2013
RTVSLO: Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič
Kdo je Tomaž Lavrič? Ali je Josip Visarionovič? Lovro Matič? TBC ali Ton Ton? Je stripar, stihoklepec, deloholik, karikaturist in/ali anarhist? O tem se sprašuje dokumentarni film z naslovom Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič. Dokumentarec, ki je nastal v produkciji društva ŠKUC, bo premierno na sporedu 26. marca 2013 ob 21. uri na 1. programu Televizije Slovenija.
20.02.2013
DELO: Prešernovo nagrado 2013 prejel tudi Metod Pevec
V dokumentarcu Aleksandrinke Metoda Pevca to poglavje ni bilo prvič predmet ustvarjalne refleksije. Pa vendar je šele Pevčev film uspel prikazati vso kompleksnost tega specifično slovenskega fenomena in ga umestiti v univerzalni okvir raznoterih človeških usod. Za filmom stojita vrhunska dokumentaristična raziskava in predvsem njena občutljiva ustvarjalna »redukcija« v izbrušen filmski dokument.
18.02.2013
BERLINALE: Berlinski filmski festival
AWARD FOR BEST ACTOR (Silver Bear)
Nazif Mujić in Epizoda u životu berača željeza (An Episode in the Life of an Iron Picker) by Danis Tanović
18.02.2013
RTVSLO: Berlin: Najboljši igralec romski naturščik
Največje presenečenje je bila nagrada za najboljšo moško vlogo - ta je šla v roke Nazifu Mujiću, brezposelnemu bosanskemu Romu, ki so ga morali kar nekaj časa prepričevati, naj zaigra samega sebe v filmu Danisa Tanovića o življenju na robu bosanske družbe Epizoda u životu berača željeza (Epizoda v življenju pobiralca železa). Film je prejel tudi veliko nagrado žirije. Pri petem Tanovićevem celovečercu je kot koproducent sodelovala tudi produkcijska hiša Vertigo/Emotion film iz Slovenije.
17.02.2013
DW: Slavlje za 'Berača željeza', ali i nagrada za 'Krugove'
Najbolji film Berlinskog filmskog festivala i dobitnik Zlatnog medvjeda je rumunjski film "Položaj djeteta". Ali i film iz Bosne i Hercegovine "Epizoda u životu berača željeza" osvojio je dva Srebrna medvjeda.
12.02.2013
SCREENDAILY: Krogi, Screen Daily (ZDA)
Shot and framed with remarkable precision, cleverly cut together to imply more of an intertwining between the separate plots than there actually is, Golubovic’s direction also has the benefit of some truly dedicated performances.
07.02.2013
INDIWIRE: Interview with Circles' Director Srdan Golubovic
John Nein, Sundance Senior Programmer says, " Srdan Golubovic's third feature employs a multifaceted, yet simple, structure that contemplates revenge, redemption, and reconciliation. Aware of how easily hatred and violence can create life-shattering ripples, he looks at the consequences of moral courage and asks whether a heroic act can generate ripples of another kind."
28.01.2013
VARIETY: Film Review Circles
An unorthodox morality tale about Serb-on-Serb crime in which concentric narratives make for considerable resonance.
28.01.2013
RTVSLO: Posebna nagrada žirije Sundancea za slovensko koprodukcijo
Krogi, celovečerni igrani film režiserja Srdana Golubovića, je na pravkar končanem 29. filmskem festivalu Sundance prejel posebno nagrado žirije v mednarodnem tekmovalnem programu.
28.01.2013
Epizoda v življenju nabiralca železa, v tekmovalnem programu Berlinala
Eine Roma-Familie in Bosnien-Herzegowina, in einem Ort abseits der großen Stadt. Vater Nazif schlachtet alte Autos aus und verkauft die Metallteile an einen Schrotthändler. Mutter Senada hält das Haus sauber, kocht, bäckt und sorgt sich um die beiden kleinen Töchter.
25.01.2013
HOLYWOOD REPORTER: Sundance Review
Serbian director Srdan Golubovic tackles the scars of war in Circles, a straightforward and ultimately moving film about the damage done to people’s soul from the hostilities that racked the region for years. But this is not a political film, dealing instead with the emotional baggage and the aftermath of fighting. Although the pace is deliberate and the film simmers rather than explodes, top-notch performances and traditional craft should make this an appealing entry on the festival circuit.
24.01.2013
POLITIKA: intervju
Ima li herojstvo smisla, podstiče li da činimo nova dobra dela, je li heroj isto što i budala i da li je život izgubljen u odbranu drugog čoveka kao kamen bačen u bezdan – neka su od pitanja na koja će publika naći odgovore u filmu „Krugovi” koji je prikazan sinoć na 41. Festu.
16.01.2013
RTVSLO: Vaje v objemu na otvoritvi Tržaškega filmskega festivala
V Trstu se začenja 24. tržaški filmski festival, ki velja za najpomembnejši festival filmov iz Srednje in Vzhodne Evrope v Italiji. V tekmovalnem programu igranih celovečercev bo prikazanih osem filmov.
05.12.2012
DELO: Državljan Diareja je med nami
Dušan Moravec je posnel film o enigmatični nadlogi slovenskega političnega vsakdana. Premierno danes ob 20. uri v Kinu Šiška.
05.12.2012
ŽURNAL24: "Diareja je pravzaprav vsak Slovenec"
Državljan Diareja. Dokumentarec o stripovskem geniju, ki se skriva tako kot njegovi liki.
05.12.2012
MLADINA: Filmski portret malih skrvnosti velikega mojstra
Danes, v sredo, 5. decembra ob 20h, se bo v Kinu Šiška zgodila ljubljanska premiera dokumentarnega filma, ki se sprašuje, kdo je Tomaž Lavrič. Je Josip Visarjonovič? Lovro Matič? TBC ali Ton Ton? Je stripar, stihoklepec, deloholik, karikaturist in/ali anarhist? Ljubitelj piva? Ljudomrznež? Egoist? Kameleon ali šizofrena oseba? Absolutni genij ali deloholik? Odgovore boste poiskali sami v izvrstnem portretu enega najbolj humornih in nadvse pronicljivih stripovskih avtorjev in ilustratorjev na Slovenskem. Njegov portret v bistvu skušajo sestaviti številni sogovorniki: sodelavci z Mladine, poznavalci stripa, sociologi, umetniki in ljubitelji njegovega dela.
19.11.2012
DELO: Zmagovalka Liffa Maja Miloš, Kje je ljubezen v surovem okolju
Maja Miloš, režiserka zmagovalnega filma Klip, je posnela film o hormonsko podivjanih in čustveno otopelih najstnikih.
15.11.2012
RTVSLO: Da lažje gledamo nasilje kot nazorni seks, pove veliko o družbi
Maja Miloš je v tem letu dni, ko je s svojim kontroverznim Klipom obredla vrsto festivalov, morda nehote postala zastopnica ne samo srbske, ampak drznejše kinomatografije, ki nastavlja družbi ogledalo.
26.10.2012
POGLEDI: DAMJANU KOZOLETU NAGRADA ZA ŽIVLJENJSKO DELO
V petek, 26.10. zvečer, bodo v Rimu na zaključni prireditvi 18. filmskega festivala MedFilm režiserju Damjanu Kozoletu v znamenitem Avditoriju Conciliazione podelili nagrado za življensko delo (Premio alla Carriera 2012).
03.10.2012
SIOL: Skrivnostni Državljan Diareja
Tomaž Lavrič je v vseh svojih pojavnih oblikah zagotovo prvak slovenskega stripa, ki je končno dobil še svoj dokumentarni film. Kdo je Tomaž Lavrič, so se v filmu spraševali v režiji Dušana Muravca.
02.10.2012
VERTIGO: NAGRADE VESNA za film VAJE V OBJEMU in DOLGE POČITNICE
- nagrada za najboljšo režijo - VAJE V OBJEMU (Metod Pevec)
- nagrada za najboljšo glavno žensko vlogo - VAJE V OBJEMU (Jana Zupančič)
- nagrada za najboljšo glavno moško vlogo (2) - VAJE V OBJEMU (Uroš Fürst)
- nagrada za najboljši dokumentarni film - DOLGE POČITNICE (Damjan Kozole)
01.10.2012
RTVSLO: V očeh stroke slavila mlada moč, v očeh občinstva obrtno močan izdelek
"Moja želja je bila, da naredim konflikt - ljubezenski zaplet med ljudmi, ki se imajo pravzaprav radi. Ki niso sovražni. Ker če bi bili sovražni, bi se razšli in bi začeli neko novo zgodbo. In kadar pride to teh napetosti med ljudmi, ki se imajo radi, je vse to na neki način še bolj zapleteno," je pojasnil za MMC gradnjo svojih likov Pevec
01.10.2012
DELO: Film Slovenka absolutni zmagovalec v Gironi
Slovenka, celovečerni igrani film režiserja Damjana Kozoleta je na 24. filmskem festivalu v španski (katalonski) Gironi, ki je potekal med 25. in 29. septembrom, prejel kar štiri glavne festivalske nagrade. Film je žirija nagradila z Grand Prixom za najboljši film, z nagrado za najboljšo režijo (Kozole), nagrado za najboljši scenarij (Kozole, Sviličič, Luzar) in nagrado za najboljšo žensko vlogo (Nina Ivanišin).
01.10.2012
RTVSLO: Na Portugalskem slavila Parada in Lahko noč, gospodična
Za Metoda Pevca je bil pretekli konec tedna uspešen na dveh koncih Evrope, poleg vesen, ki jih je prejel v Portorožu za Vaje v objemu, je na festivalu Festroia na Portugalskem s filmom Lahko noč, gospodična osvojil nagrado mednarodnih filmskih kritikov FIPRESCI. Najboljši film festivala je postal Parada Srdjana Dragojevića.
30.09.2012
RTVSLO: Štirikratni uspeh za Kozoletovo Slovenko
V dneh, ko režiserji s svojimi najnovejšimi izdelki tekmujejo za letošnje vesne, je slovenski film doživel še en uspeh. Ekipa Slovenke Damjana Kozoleta je na festivalu v Gironi prepričala v kar štirih kategorijah.
30.09.2012
RTVSLO: Na Portugalskem slavila Parada in Lahko noč, gospodična
Za Metoda Pevca je bil pretekli konec tedna uspešen na dveh koncih Evrope, poleg vesen, ki jih je prejel v Portorožu za Vaje v objemu, je na festivalu Festroia na Portugalskem s filmom Lahko noč, gospodična osvojil nagrado mednarodnih filmskih kritikov FIPRESCI. Najboljši film festivala je postal Parada Srdjana Dragojevića.
30.09.2012
ŽURNAL24: Film Slovenka slavil na festivalu v Gironi
Celovečerni igrani film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta je na 24. filmskem festivalu v katalonski Gironi prejel kar štiri glavne festivalske nagrade.
28.09.2012
ŠKUC: Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič na Festivalu slovenskaga filma!
V petek, 28. 9. 2012 bo na Festivalu slovenskega filma v tekmovalnem programu premierno prikazan dokumentarni film Državljan Diareja ali Kdo je Tomaž Lavrič v produkciji društva ŠKUC.
12.09.2012
Dolenjski list: Evropski denar tudi Kozoletu in Studiu Virc
Ljubljana - Slovenski prijavitelji so v sodelovanju z MEDIA Deskom Slovenija letos dosegli izjemen uspeh v črpanju evropskih sredstev. Raven pridobljene podpore se je po rezultatih Izvajalske agencije za izobraževanje, avdiovizualno področje in kulturo (EACEA) povečala na 1,14 milijona evrov sredstev evropskega Programa MEDIA. Sredstva, ki so jih prejeli v okviru treh razpisov za 17 projektov, so dvakrat višja od celoletne lanske podpore.
03.08.2012
RTVSLO: Gremo mi po svoje 2: Jurij Zrnec "proti" Tadeju Tošu
Filmska ekipa z Miho Hočevarjem na čelu tudi v nadaljevanju filmske uspešnice Gremo mi po svoje stavi na lepoto slovenske narave. Te dni taborijo v Posočju, kjer Starešinove varovance vznemirja prihod Šefejevega roda štajerskih tabornikov.
03.08.2012
24UR: V Bovcu že snemajo Gremo mi po svoje 2!
Gremo mi po svoje, najbolj gledani slovenski celovečerni film, bo dobil nadaljevanje! Idilična vasica pri Bovcu se je spet spremenila v taborniško naselje, kjer Miha Hočevar z ekipo snema drugi del priljubljenega filma. V njem bo spet zaigral Jurij Zrnec.
03.08.2012
ŽURNAL: Na snemanju Gremo mi po svoje 2 morali posredovati reševalci
V okolici Bovca trenutno snemajo drugi del mladinske uspešnice izpred dveh let, Gremo mi po svoje. Ekipi smo se na snemanju na osupljivo lepih lokacijah pridružili tudi mi.
03.08.2012
SIOL: Na snemanju filma Gremo mi po svoje 2 vlada vročina
V včerajšnji peklenski vročini smo obiskali snemalno lokacijo drugega dela najbolj gledanega slovenskega filma Gremo mi po svoje, v katerem bo znova blestel Jurij Zrnec.
22.06.2012
SIOL: Na Sarajevo Film Festivalu tudi slovenski ustvarjalci
V tekmovalnem programu dokumentarnega filma sta Fant pobratim smrti 2 Maje Weiss in Dolge počitnice Damjana Kozoleta, med celovečerci pa Ženska, ki si je otrla solze, Teone Strugar Mitevske.
14.05.2012
NEW ADVENTURES: A Call Girl – Review
Sometimes it’s hard to understand the logic behind the renaming of a foreign film, but in this case, it’s just a bit depressing. A Call Girl was originally called Slovenian Girl, hardly a difficult name for international audiences to understand, and very relevant to the film, but someone, somewhere, thought that it would get more attention if if it was renamed to sound a bit more ‘sexy’. Anyone buying it for that reason will be disappointed, which is a shame, because it’s a fantastic film on its own merits.
21.04.2012
Portret Evalda Flisarja: To nisem jaz
Dokumentarni film režiserja Damjana Kozoleta bo premierno predvajan v nedeljo, 22. aprila ob 21. uri na TVS.
20.04.2012
RTVSLO: Oglejte si filmski portret o Evaldu Flisarju, To nisem jaz
Za marsikoga je povedati resnico o sebi neprijetno 'opravilo'. Vendar ne za Evalda Flisarja. "Pri mojih letih napisati avtobiografski roman in povedati vse, tudi slabe stvari o sebi, je najenostavnejša stvar na svetu. Govoriti resnico in biti iskren sploh ni naporno. Naporno bi bilo ravno obratno."
20.04.2012
RADIO KAOS: To nisem jaz – portret Evalda Flisarja s podpisom Damjana Kozleta Pridevniki
Kdo je ta, ki ni on? Do nedavna večni popotnik. Zdaj ni več. Popotnik, namreč. Povsem se je umiril in kakor je opazno v enem od sklepnih prizorov, tudi sape za v hrib tam v Lazah pri Kostelu, kjer zdaj ustvarja v prizidku, ki je bil sprva namenjen garaži in kjer živi z mlado družico Jano in petletnim radovednežem Martinom, mu po malem zmanjkuje. Volja je zdaj druga. Nekako bolj umirjena. Osemdeset in še šest držav je prepotoval, iskal je službe, dekleta, ljubezni, dogodivščine in snovi za pisanja. Literarna in gledališka. Ta slednja so… ah, pa kaj bi vse napisali in povedali, če je treba to reč videti.
19.04.2012
DNEVNIK: V Kinodvoru premiera dokumentarnega portreta Evalda Flisarja
Ljubljana - V Kinodvoru so premierno predstavili dokumentarni televizijski portret pisatelja, popotnika in urednika Evalda Flisarja z naslovom To nisem jaz. Film je režiral Damjan Kozole, ki je skozi niz Flisarjevih življenjskih izkušenj skušal ujeti del pisateljevega nemirnega duha. Portret bodo na 1. programu TV Slovenija prikazali v nedeljo, 22. aprila.
06.04.2012
B92: Maja Miloš: ''Klip'' je iskren film
Rediteljka i scenaristkinja Maja Miloš, izjavila je da "jedva čeka da vidi kako će publika u Srbiji da reaguje na njen debitantski film Klip", koji je osvojio prestižne međunarodne nagrade.
21.03.2012
PRIMORSKE NOVICE: Režiser Damjan Kozole: “Izbris ostaja največji madež v vsej slovenski zgodovini”
Podatek, da so slovenski uradniki 26. februarja 1992 izbrisali 25.671 prebivalcev, je suha statistka. Presune, gotovo, a najbolj, če kreneš po stopinjah posameznih izbrisanih, kakor je v novem filmu Dolge počitnice storil Damjan Kozole.
Kozole, eden najpomembnejših sodobnih slovenskih filmskih ustvarjalcev, leta 1964 rojen v Brežicah, je v minulega četrt stoletja režiral celovečerce Remington, Stereotip, Porno film, Rezervni deli, Delo osvobaja, Za vedno, Slovenka in druge, pa tudi vrsto dokumentarnih filmov, ki jim je pred kratkim dodal Dolge počitnice.
18.03.2012
ŽURNAL24: Gremo mi na avdicijo
Rekordno. Avdicije za film Gremo mi po svoje 2 se je udeležilo okoli 4500 otrok.
17.03.2012
VIKTORJI 2011 so podeljeni
Viktorski večer presežkov je letos potekal v znamenju nenehnega napetega pričakovanja - postopnega razkrivanja skrbno varovane skrivnosti, kdo je voditelj prireditve in kdo dobitniki najprestižnejših medijskih nagrad, v spremstvu iskrivih humornih vložkov in glasbenih presenečenj.
16.03.2012
JUTRANJI:
Iako je njegov film ‘Slovenka’ najprodavaniji slovenski film zadnjih 20 godina, u domovini nije dobio nikakvo priznanje
24.02.2012
DELO: Aleksandrinke Metoda Pevca med 60 najboljšimi oddajami na svetu
Aleksandrinke so bile izbrane v program mednarodne konference Input kot ena izmed 60 najboljših oddaj.
23.02.2012
MLADINA: Dolge počitnice Dokumentarec o tragičnih posledicah »samodejnega« izbrisa
Dokumentarec o tragičnih posledicah »samodejnega« izbrisa
15.02.2012
DELO: Z Almodóvarjem sva bila deset let kot muhasta zaročenca
Victoria Abril? Ah, Almodóvar, da … in Clem, ta serija, se nasmehne taksist, ko mu berem ime ulice. Ah, seveda vem, kje je ta okoliš. Vile igralcev. Zelo blizu, a zaradi gneče ob tej uri bova potrebovala petinštirideset minut. 45 minut?
Zamudila sem na intervju.
12.02.2012
VARIETY: Review: ‘The Woman Who Brushed Off Her Tears’
Victoria Abril and Labina Mitevska play two femmes dwelling in very different corners of Europe whose parallel stories converge in the mannered, contrived drama "The Woman Who Brushed Off Her Tears."
03.02.2012
VERTIGO: Gong popularnosti
Nagrado za posebne dosežke je prejel režiser Metod Pevec za svoj dokumentarni film Aleksandrinke. Gong ustvarjalnosti je pripadel režiserju Metodu Pevcu za film Aleksandrinke. Ta posebna nagrada uredništva je namenjena posameznikom ali skupinam, ki so s "svojim delovanjem obogatili medijsko oziroma zabavno krajino in si za svoje dosežke v preteklem letu zaslužijo posebno omembo".
26.01.2012
OBALA: Aleksandrinke slavile v Trstu
Včeraj so se s podelitvijo nagrad zaprla vrata 23. tržaškega filmskega festivala. Glavno nagrado je osvojil češki film Dom, za najboljši dokumentarec pa je bil izbran film Metoda Pevca Aleksandrinke.
23.01.2012
Aleksandrinke ganile tržaško občinstvo
Aleksandrinke, dokumentarec slovenskega režiserja Metoda Pevca, je ganil občinstvo v tržaškem gledališču Miela, kjer je v teku filmski festival, naslednik nekdanjega slovitega festivala Alpe Adria Cinema. Pretresljive človeške zgodbe Vipavk in žensk iz sosednjih krajev, ki so se izselile v Egipt (zlasti v Aleksandrijo), kjer so delale predvsem kot hišne gospodinje in dojilje, je Pevec strnil v odlični dokumentarec, ki ga je pred kratkim predvajalai RTV Slovenija. Koproducenta dokumentarca sta tudi Dežela Furlanija-Julijska krajina in goriška slovenska filmska hiša Transmedia, ki jo je v Mieli zastopal Igor Prinčič. V filmu, ki ga je publika nagradila z aplavzom, se pojavlja tudi Joža Sedmak, doma iz Križa pri Trstu, ki se je v Aleksandriji bogato poročila z Angležem Finneyem, po katerem nosi ime fundacija, ki v Trstu sodeluje z dobrodelnim združenjem De Banfield.
03.01.2012
Svetovni dnevi sloven skega dokumentarnega filma
Podnaslovi v filmu so bili prevedeni na lektoratih in študijih slovenščine na tujih univerzah v okviru projekta Svetovni dnevi sloven skega dokumentarnega filma v sodelovanju s Centrom za slovenščino kot drugi/tuji jezik pri oddelku za slovenistiko filozofske fakultete univerze v ljubljani ter kulturnim in umetniškim programom rtv Slovenija v naslednje jezike: francoščino, hrvaščino, japonščino, kitajščino, litovščino, makedonščino, nemščino, poljščino, romunščino, slovaščino, srbščino in španščino.Svetovni dnevi sloven skega dokumentarnega filma.
22.12.2011
RTVSLO: Izvrstna gledanost Aleksandrink in ponovitev za zamudnike
Kritiško hvaljeni dokumentarec o boleči zgodbi Alekdandrink je dosegel odlično gledanost, saj ga je v njegovem časovnem pasu in v primerjavi z vsemi televizijami, spremljalo največ gledalcev.
20.12.2011
Metod Pevec: Ko gledam svoje igralce, pogrešam igralske dni
"Ta občutek, ko pred kamero nekaj zaživi, zaigra, je čaroben. In to čarobnost bi še kdaj delil s kolegi igralci," priznava režiser Metod Pevec, ki se te dni predstavlja z dokumentarnim filmom Aleksandrinke.
14.12.2011
Zvonko Čoh, Milan Erič: Socializacija bika?
Kako na kratko označiti animirane filme umetniškega tandema, Zvonka Čoha in Milana Eriča? Kot humorne naracije s filigransko risbo, kot smešne prigode v ritmu stampeda, kot resne zgodbe, v katerih nastopajo neresni karakterji. Takšne oznake lahko naštevamo v nedogled, pa še te bodo vse prej kot kratke in bodo vedno nekaj izpustile.
14.12.2011
Zakulisje nastajanja filma Socializacija bika?
Vas zanima zakulisje produkcije animiranega filma? SCCA organizira predstavitev, pogovor, razstavo in projekcije, ki se navezujejo na prvi (in edini ) slovenski animirani film Socializacija bika? (1998, Zvonko Čoh in Milan Erič). Kako na kratko označiti animirane filme umetniškega tandema, Zvonka Čoha in Milana Eriča? Kot humorne naracije s filigransko risbo, kot smešne prigode v ritmu stampeda, kot resne zgodbe, v katerih nastopajo neresni karakterji. Takšne oznake lahko naštevamo v nedogled, pa še te bodo vse prej kot kratke in bodo vedno nekaj izpustile ...
14.11.2011
DELO: Kot da bi vozil 200 km na uro, potem pa vse pade na sobno temperaturo
Intervju z režiserjem Andrejem Košakom. Te dni je v kinodvorane prišel njegov najnovejši celovečerec Stanje šoka.
12.11.2011
24UR: Navdušenje namesto šoka na Stanju šoka
Na nedavni premieri novega slovenskega filma Stanje šoka ni manjkalo znanih imen domače družabne scene. Obiskovalci so z navdušenjem sprejeli novo komedijo – celovečerni film režiserja in scenarista Andreja Košaka.
11.11.2011
SIOL: Stanje šoka zajelo slovenske kinematografe
Na redni spored slovenskih kinematografov je prišel tretji celovečerni film režiserja Andreja Košaka Stanje šoka o malem človeku, ki je imel velike sanje.
09.11.2011
TWITTER: STANJE ŠOKA na Twitterju
Stanje šoka je film Andreja Košaka, kjer glavni junak pade v nezavest kot najboljši v TOZD-u in se prebudi kot tehnološki višek v D.D-ju.
facebook.com/stanjesoka
04.11.2011
SIOL: Ekipa "outsiderjev" predstavila Stanje šoka
V Slovenski kinoteki je potekala novinarska projekcija filma Stanje šoka – tretjega celovečerca Andreja Košaka, ki si ga boste od naslednjega tedna lahko ogledali v slovenskih kinematografih.
02.11.2011
RTVSLO: O stanju šoka in zdramitvi iz komunističnega raja
"Prepričan sem, da je to pošten, komunikativen film z dovolj emocij, "jugo" humorja in s humanim sporočilom, ki v kino prihaja ob pravem času", o svojem tretjem celovečercu pravi Andrej Košak.
01.11.2011
IGOR HARB: Vikend
Aleksandrinke so ženske iz Vipavske doline, ki so v prvi polovici 20. stoletja odšle na delo v Egipt, predvsem v Aleksandrijo in Kairo, kot varuške, dojilje, sobarice ali spremljevalke bogatih gospa. Od približno 8000 prebivalcev takratne domovine Kraljevine Jugoslavije, ki so odšli v Egipt, je bilo kar 5000 aleksandrink.
30.10.2011
POGLEDI: ALEKSANDRINKE IN NJIHOVI OTROCI S PETRIČKA
»ALEKSANDRINKE METODA PEVCA SO NAJBOLJ GANLJIV IZDELEK SLOVENSKE DOKUMENTARNE KINEMATOGRAFIJE OD OTROK S PETRIČKA MIRANA ZUPANIČA NAPREJ.«
15.10.2011
EKRAN: Tina Poglajen
Med drugo polovico 19. stoletja in 2. svetovno vojno je predvsem iz slovenskega Primorja v Egipt emigriralo veliko žensk, ki so, predvsem v Kairu in Aleksandriji, opravljale delo varušk, dojilj, kuharic in sobaric. Odhajanje je bilo tako množično, da se je zanje uveljavil skupen izraz aleksandrinke. Pojav je zanimiv predvsem iz sociološkega vidika, saj ni ustrezal takratni konvencionalni delitvi dela po spolu.
03.10.2011
SIOL: TOP 10 zmagovalcev Festivala slovenskega filma
Na 14. FSF je slavil film Arheo Jana Cvitkoviča. Se še spomnite, kateri filmi so vesno za naj celovečerec odnesli v zadnjih desetih letih in kakšno gledanost so dosegli v kinematografih?
30.09.2011
DELO: Metod Pevec: Marketinški mit ženske lepote je zločin
V Vikendu se z Metodom Pevcem pogovarjamo o njegovem novem filmu Lahko noč, gospodična in dokumentarcu Aleksandrinke.
28.09.2011
SIOL: Lahko noč, gospodična premierno v Komuni
S slavnostno premiero je svojo pot po kinematografih začela romantična drama Metoda Pevca Lahko noč, gospodična s Polono Juh v glavni vlogi.
28.09.2011
24UR: Nov slovenski film – Lahko noč, gospodična
http://24ur.com/ekskluziv/film_tv/video-nov-slovenski-film-lahko-noc-gospodicna.html
20.09.2011
Razmišljanje na temo dokumentarnega filma Dušana Moravca
Tema preteklosti in kulturne dediščine nas mlajše resda ravno ne pritegne, nas pa mogoče toliko bolj motiv sproščenega vzdušja in odmaknjenosti od vsakdanje sivine. Moravec je s počasno in poetično atmosfero, ki biva v naravi, ustvaril nekaj drugačnega, nekaj čisto nasprotnega današnjemu vrvežu. Včasih zapaše tudi ura brez akcije in prenapolnjenosti.
11.09.2011
SIMONA REBOLJ: Blog
Velike, včasih tragične zgodbe, v katerih se usodno soočita ženska in svet, ko še nihče ni slišal za feminizem, se glasi eden izmed stavkov v okvirni predstavitvi dokumentarnega filma Aleksandrinke.
01.09.2011
DELO: Na Delovem blogu je pisala Barbara Skubic, med drugim tudi o Aleksandrinkah
Se zgodi: roman sem kupila, da bi ga nesla na počitnice, pa sem ga še pred odhodom prebrala v manj kakor štiriindvajsetih urah. Najbrž bi morala zdaj reči, da sem navdušena in vam knjigo glasno priporočati. Počasi.
10.08.2011
SIOL: Polona Juh: Rada imam prave solze
Polona Juh je iz Pulja prinesla poseben spominek – zlato areno za glavno vlogo v filmu Lahko noč, gospodična. V intervjuju je z nami delila svoj notranji svet in male filmske skrivnosti.
24.07.2011
SIOL: Slovenski film slavil na puljskem filmskem festivalu
Na puljskem filmskem festivalu, ki se je v soboto sklenil s podelitvijo nagrad, je film Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca prejel vse tri nagrade za manjšinske koprodukcije.
22.07.2011
PRIMORSKE NOVICE: Izšla je razkošna Filmografija slovenskih celovečernih filmov 1931-2010
Z obema rokama jo je treba držati, težko in razkošno monografijo Filmografija slovenskih celovečernih filmov 1931-2010, ki sta jo pred kratkim družno izdala založba UMco in Slovenska kinoteka. V njej je popisanih in opisanih vseh 205 celovečernih filmov, posnetih v minulih osemdesetih letih.
19.07.2011
SIOL: Karanović: Za dober film ni recepta
Recepta za dober film ni, to je stvar notranje kemije, je na festivalu evropskega filma na Paliću dejal režiser Srđan Karanović.
15.06.2011
Film GREMO MI PO SVOJE - DVD 4,24€
Najbolje gledan slovenski film z več kot 205.000 gledalci od 15. 6. 2011 na voljo v vseh Big Bang trgovinah.
Aleks s taborniškimi prijatelji tabori ob Soči. Starešina preresno jemlje taborništvo in vzgojo otrok in s tem povzroča številne komične zaplete. To, da se fantje bolj kot za taborniški red in veščine zanimajo za sosednji, športno umetniški tabor, kjer so večinoma prav luštne punce, h disciplini ne pomaga.
07.06.2011
ŽURNAL24: Kozoletova Slovenka
Kot kaže, se stanje na področju slovenskega filma izboljšuje. 27. marca bo namreč steklo snemanje novega celovečernega filma z naslovom Slovenka, ki ga bo režiral Damjan Kozole.
07.06.2011
ŽURNAL 24: Premiera Slovenke v Sarajevu
V Sarajevu se danes predstavlja film Slovenka režiserja Damjana Kozoleta. Kozole se s Slovenko poteguje za glavno festivalsko nagrado, srce Sarajeva.
07.06.2011
ŽURNAL 24: Ljubljana v Portorožu
Prazne dvorane Festivala slovenskega filma v Portorožu bodo letos poskušali napolniti s šolarji in ljubljansko publiko.
07.06.2011
MAJA TERZIČ:
"The expression »Aleksandrinke« is a specific term which was invented by the local people of the Goriška region for the girls and women who worked in Egypt at the time of the most intense expansion of the phenomenon and doesn't mean the inhabitants of Alexandria."
24.05.2011
SIOL: Balkanske" MTV-jeve filmske nagrade
Jurij Zrnec, Iva Kranjc in Gremo mi po svoje so Slovenski kandidati, ki se bodo pomerili na MTV-jevih regionalnih filmskih nagradah.
23.05.2011
SIOL: OCENA FILMA: Lahko noč, gospodična
Slovenski film je biser sam po sebi že zato, ker je posnet v slovenskih filmskih razmerah. Film Lahko noč, gospodična pa lahko uvrstimo med bisere najplemenitejše vrste.
09.05.2011
25 Films, 25 Visions of Europe (2004)
25 Films, 25 Visions of Europe is an Anthology of films about how people from different countries view Europe. In 2004 a prominent director from each country in the European Union was asked to depict their feelings on the current state of Europe. These were some of the pieces.
28.04.2011
DELO: Aleksandrinke, kot jih je videl Metod Pevec
Pevec se je kot režiser in scenarist dokumentarnega filma dve leti in pol ukvarjal s fenomenom aleksandrink.
15.04.2011
IZTOK GARTNER: blog
Slovenski filmi: Operacija Cartier, Morana, Carmen, V Leru, Patriot, Socializacija bika
14.03.2011
ARIHITEKTMAGAZIN: Hiša D / Bevk Perović Arhitekti
Hiša D je locirana v Rožni dolini, v prestižnem naselju enodružinskih hiš, v bližini središča Ljubljane. Njen koncept je narekoval program. Naročniki s specifičnim življenjskim stilom so želeli veliko dnevno sobo, spalnico in »gymnasium«. Zaradi relativno majhne parcele je bila naloga kljub navidezno preprostim zahtevam kompleksna. Velik del hiše je namreč skrit pod nivojem ulice in oblikuje introvertiran svet, ki je popolnoma ločen od svoje okolice.
12.03.2011
S slikarskim poetom idrijskih rovt Rafaelom Trpinom do dokumentarca meseca
Dokumentarec Klanec do doma režiserja in scenarista Dušana Moravca je v četrtek predpremierno razveselil številne idrijske privržence odmaknjenih idrijskih govcev in grap ter Rafka Terpina, ki jih že štiri desetletja tenkočutno slika, opisuje in ohranja pred pozabo. Z njim v glavni vlogi je nastal po njegovi istoimenski knjigi.
27.01.2011
MOJ TV PORTAL: Najbolj gleedan slovenski film
Končna številka filma, ki si je do torka zvečer vsega skupaj ogledalo 183.459 gledalcev, pa bo verjetno še višja, saj bodo film v kinematografih vrteli še vsaj dober mesec dni. Do sedaj je prvo mesto na lestvici pripadalo Petelinjemu zajtrku s 183.093 gledalci, drugega, Kajmak in marmelado pa si je ogledalo 155.062 filmskih navdušencev.
07.01.2011
KOLOSEJ: 2010 v spektakularnem zmagoslavju filma Gremo mi po svoje
Po prvih informacijah naših distributerjev je v izjemnem foto-finišu domača super-uspešnica postala najbolje obiskani film preteklega leta v Sloveniji.
22.12.2010
KOLOSEJ: Podelitev velike zlate role filmu Gremo mi po svoje za preseženih 125.000 gledalcev
Danes je v ljubljanskem Koloseju potekala podelitev velike zlate role ustvarjalcem slovenske filmske uspešnice Gremo mi po svoje.
06.12.2010
KOLOSEJ: Podelitev dveh novih zlatih rol filmu Gremo mi po svoje za preseženih 100.000 gledalcev
V petek, 3 decembra, je v Kinoklubu Vič potekala podelitev dveh novih zlatih rol ustvarjalcem slovenske filmske uspešnice Gremo mi po svoje.
23.11.2010
KOLOSEJ: Taborniki v družbi filmskih super-uspešnic
Slovensko mladinsko uspešnico Gremo mi po svoje si je po treh vikendih prikazovanja do vključno nedelje, 21.11.2010, v Sloveniji ogledalo že fenomenalnih 89.033 obiskovalcev, od tega 30.983 samo v Ljubljani.
22.11.2010
CINEMANIA: Gremo mi po svoje se ne vda (niti Harryju Potterju)
Mladinska komedija GREMO MI PO SVOJE tudi v tretjem tednu predvajanja ohranja prvo mesto med najbolj gledanimi filmi v Sloveniji. Prestola mu ni izpodrinil niti film Harry Potter in Svetinje smrti, ki je po gledanosti pristal na drugem mestu. - See more at: http://www.cinemania-group.si/novica.asp?podrocje=2&menu=2&novica=716#sthash.BWdByhhi.dpuf
19.11.2010
RAZGLEDI: Srđan Karanović: Besa – Naivno in neživljenjsko
Čeprav Srđan Karanović spada med prekaljene režiserske mačke stare šole jugoslovanskega filma (največja njegova filmska uspeha sta Nešto između iz leta 1983 in televizijska serija Grlom u jagode iz leta 1976, v obeh pa nastopa tudi Miki Manojlović), njegov najnovejši, Besa, ne ponuja prav veliko inovativnega. Upoštevati moramo sicer, da je avtentična rekonstrukcija slehernega zgodovinskega obdobja ena najtežjih tem filmske upodobitve, vendar kljub temu, je pri Karanovićevem filmu še vedno vse preveč pomanjkljivosti druge vrste.
18.11.2010
KOLOSEJ: Film Gremo mi po svoje
Danes je v ljubljanskem Koloseju potekala podelitev dveh zlatih rol ustvarjalcem filma Gremo mi po svoje. Mladinsko komedijo si je od 4. novembra, ko je film prišel na velika platna, ogledalo že več kot 63.585 gledalcev. S tem si je film prislužil kar dve zlati roli. Nagrado zlata rola podeljujeta Kolosej in Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev tistemu slovenskemu filmu ali filmu v slovenski koprodukciji, ki preseže magično mejo 25.000 kino gledalcev.
08.11.2010
MAJA TERZIČ:
Aleks is camping with his friends at river Soča. The guardian of camp (Jurij Zrnec) takes camping and raising the children a bit too seriously, therefore produces a lot of comical hapenning. The boys are a bit too interested in the next-door girl camp, instead of putting their minds into camping and survival in the nature. Many entertaining and emotional scenes in the middle of Triglav national camp with its beautiful scenery make a spectrum of pure child soul actions, love, humour, every day activities with an optimistical view of life.
05.10.2010
OBRAZI, Slavil GMPS!
Na pravkar končanem 13. Festivalu slovenskega filma, ki se je s podelitvijo nagrad končal včeraj zvečer v Portorožu, je nagrado občinstva prejel celovečerni film Gremo mi po svoje. Nova mladinska komedija režiserja Miha Hočevarja je nastala v produkciji Vertigo/Emotionfilm, za njeno distribucijo pa bo po teritorijih držav bivše Jugoslavije odgovorno podjetje Cinemania group.
07.11.2009
ZLATALETA: Damjan Kozole: Slovenka
»Meni pa se zdi, da jo tudi v tem stanovanju, ki je prazno in ki ga odplačuje s svojim telesom, zebe. Zebe kot stanje duha. Seveda Alexandra v resnici sploh ni brezčutna, je samo nekdo, ki svojih čustev ne pokaže«.
26.08.2009
VERTIGO: Odlične kritike za Slovenko, prodane svetovne pravice
Slovenka, novi film režiserja Damjana Kozoleta, je na premieri na 15. sarajevskem filmskem festivalu navdušil občinstvo in strokovno javnost. Prve kritike so odlične, vse pa izpostavljajo tudi izjemno igro debitantke Nine Ivanišin, ki igra študentko, ki se pod šifro "Slovenka" skrivaj prostituira. Sarajevsko Oslobođenje v obsežni recenziji piše, da gre za »odličen film z odlično igralko«.
25.08.2009
VARIETY: Review: ‘Slovenian Girl’
An amoral coed gets more than she bargains for when she tries prostitution as a shortcut to the good life in “Slovenian Girl.” Smoothly made eighth feature from helmer Damjan Kozole centers on secrets, lies and a single-minded quest for money. Starting as a thriller but later switching tracks, the pic has its strongest selling point in Nina Ivanisin’s performance as the title character, one of the most coolly calculating antiheroines to grace the silver screen. Fests are already lined up; niche arthouse distribs that found success with Kozole’s gritty “Spare Parts” and “Labor Equals Freedom” should book “Girl.”
pdf-5.pdf
12.02.2009
SLOMEDIA.IT: Damjan Kozole o paru v krizi v filmu Za vedno: režiser in igralka Marjuta Slamič na Film Video Monitorju
V sklopu prireditve Film Video Monitor 2009 bosta danes, 12. ferbuarja, v dvorani 2 goriškega Kinemaxa (ob 20.45, vstop prost), na ogled dva filma, ki ju ne gre prezreti – njuna kakovost je bila namreč potrjena na številnih, tudi mednarodnih filmskih festivalih. Gre za Vsakdan ni vsak dan Martina Turka in Za vedno Damjana Kozoleja, ki se bo udeležil projekcije v družbi igralke Marjete Slamič.
22.12.2008
Zlato sonce za Kozoleta
Režiser Damjan Kozole je vložil veliko energije, znanja in umetniškega duha v film Za vedno. Očitno je zaleglo! Kljub nizkemu proračunu je filmu posijalo 'zlato sonce'.
19.12.2008
VERTIGO: Nagrada zlato sonce za "Za vedno"
Na 7. festivalu evropskega filma Cinedays v Skopju, ki se je otvoril z dobitnikom letošnje canneske zlate palme, filmom Razred Laurenta Canteta, je festivalska žirija z nagrado Zlato sonce nagradila slovenski film Za vedno režiserja Damjana Kozoleta.  
Na festivalu, ki se je končal 19. decembra so v uradnem programu prikazali 20 evropskih filmov. Nagrado za najboljši evropski film je dobil angleški film Lakota, režiserja Steve-a McQueen-a, ki je dobil tudi Vodomca na letošnjem LIFFu in Evropsko filmsko nagrado za najboljši debitantski film. Kozoletov film Za vedno je bil proglašen za najboljši film v selekciji filmov iz balkanskih držav.
Film prihaja 8. januarja 2009 na redni spored slovenskih kinodvoran.
13.11.2008
VERTIGO: Slovenska premiera filma "Za vedno" na 19. LIFFu
Celovečerni film »Za vedno« režiserja Damjana Kozoleta bo na ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu doživel svojo uradno slovensko premiero.
Film je uvrščen v sekcijo predpremiere in je edini slovenski celovečerni film, ki je urvščen v program 19. LIFFe. Premierna projekcija filma bo v nedeljo, 16. novembra, ob 17.45 v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma. Po projekciji bo v Klubu CD tudi sprejem, na katerem bo nastopila tudi mariborska glasbena skupina Patetico, ki je prispevala dve pesmi v zvočno-glasbeno sliko filma.
Na letošnjem festivalu slovenskega filma je film prejel kar tri nagrade in sicer vesno za najboljšo igralko, ki jo je prejela Marjuta Slamič in vesno za montažo (Jurij Moškon). Revija Stop je Marjuto Slamič nagradila tudi z nagrado za najboljšo igralko po izboru strokovne žirije te revije.
Nizkoproračunski film, katerega povečavo je sofinanciral Filmski sklad republike Slovenije bo prišel tudi v slovenske kinodvorane. Začetek distribucije bo 8. januarja 2009.
10.09.2008
VERTIGO: »Za vedno« na mednarodnih filmskih festivalih
Celovečerni film »Za vedno« režiserja Damjana Kozoleta je uvrščen v uradni program 30. mednarodnega festivala mediteranskega filma v Montpellierju. Festival bo potekal med 24. oktobrom in 2. novembrom. Kozole je pred štirimi leti s filmom »Rezervni deli« na tem festivalu prejel kar dve nagradi, v uradnem programu pa je bil leta 2006 prikazan tudi naslednji Kozoletov celovečerni film, »Delo osvobaja«.
»Za vedno« pa je bil uvrščen tudi v uradni program mednarodnega filmskega festivala v Seulu, ki bo potekal med 22. in 28. oktobrom.
»Za vedno« je imel svetovno premiero na prestižnem rotterdamskem filmskem festivalu, pred kratkim pa je navdušil tudi občinstvo na Sarajevo Film Festivalu.
Nizkoproračunski film, v katerem igrata glavni vlogi Marjuta Slamič in Dejan Spasić, bo v Sloveniji premierno prikazan oktobra na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, kasneje pa bo prišel tudi v slovenske kinodvorane.
18.06.2008
24UR: Pevčeva Estrellita
Portugalsko občinstvo je na mednarodnem filmskem festivalu nagradilo celovečerni film Metoda Pevca.
10.06.2008
LOKALNO: Kozoletu Župančičeva nagrada
Znani so dobitniki Župančičevih nagrad, najvišjih priznanj ljubljanske občine za stvaritve na področju umetnosti in kulture. Nagrado za življenjsko delo letos prejme baletna umetnica, pedagoginja in publicistka Lidija Sotlar, za leto 2008 pa ob dirigentki Urški Lah in fotografu Borisu Gaberščiku tudi režiser, krški rojak Damjan Kozole.
15.03.2008
SIMONA REBOLJ: blog
Metod Pevec je že navdušil slovensko občinstvo z romantično dramo Pod njenim oknom, kjer je v glavni vlogi blestela Polona Juh. Slovenska različica Bridget Jones je za dušo ponudila več od komercialno popularne predhodnice s tipičimi težavami sodobne tridesetletnice.
02.02.2008
MLADINA: kritika Marcel Štefančič, jr.
Kje je pa moj mož, so prve besede, ki jih izreče Silva Čušin. Njen mož, sloviti violinist Fabiani, je medtem na poti v krematorij. Silva Čušin je igralka, ki vedno komaj čaka, da prižge cigareto. Jasno, smrt moža je lepa priložnost. Marlon Brando je rekel, da je za igralca dobro, če med igranjem svoje roke zaposli - in Čušinova gre za to mantro, zato hoče cigareto prižgati že kar v bolnišnici, pa jo še pravi čas opozorijo, da to ni dovoljeno. To naj bi bila kakopak mala, hipna parodija aktualne družbeno-politične situacije, pa ni - le namig, kako Čušinova hoče, da jo vidimo (in čutimo), le znak njene
02.02.2008
ZOFIJINI LJUBIMCI: Estrellita
V prejšnji oddaji smo se pogovarjali z režiserjem Metodom Pevcem o njegovem novem filmu »Estrellita - Pesem za domov«, ki ga v teh dneh lahko gledamo v slovenskih kinematografih. Danes bomo tako popolnoma samoumevno na obdukcijsko mizo položili prav ta film.
30.01.2008
RTVSLO: Čeprav se ne da snemati, imamo nov film!
Režiserja Damjana Kozoleta smo poklicali v Rotterdam, kjer je bila na filmskem festivalu svetovna premiera njegovega novega filma Za vedno.
30.01.2008
LOKALNO: Svetovna premiera Kozoletovega filma Za vedno
V uradnem programu 37. mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu bo danes svetovna premiera novega celovečernega filma Krčana Damjana Kozoleta ''Za vedno''. Film bo prikazan v uradnem festivalskem programu v sekciji "Sturm und Drang".
24.01.2008
KOLOSEJ: Film distribucije Cinemania group
Dora Fabiani je žena slavnega violinista, a po njegovi smrti odkrije številne neprijetne skrivnosti. Ob nerazumevajočem sinu Julijanu, ji edino uteho nudi glasbeno nadarjeni mladenič Amir, ki mu Dora posodi neprecenljivo violino pokojnega moža. Amir se kljub težavam, s katerimi se sooča njegova revna begunska družina, razvija v glasbenega virtuoza, toda violine si zavoljo denarja poželi tudi Julijan, kar vse vpletene potisne v usodni vrtinec ljubezni, glasbe, strasti in usode. Film je prejel nagrade na festivalih v Mannheim-Heidelbergu, Cottbusu in Skopju, kot tudi na Festivalu slovenskega filma.
23.01.2008
CINEUROPA: "Our feelings and our mistakes"
In Trieste, we met the director of Estrellita, who first came to attention in 1995 with Carmen, before achieving international recognition in 2003 with Beneath Her Window
23.01.2008
CINEUROPA: Danijel Hočevar Cineuropa
For the past decade, Danijel Hocevar has been one of the driving forces behind new Slovenian cinema and has produced the most celebrated recent domestic films
07.01.2008
VERTIGO: »Za vedno« v uradni selekciji mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu
Na 37. mednarodnem filmskem festivalu v Rotterdamu, ki bo potekal med 23. januarjem in 3. februarjem, se bo v uradni selekciji predstavil tudi film Za vedno, in sicer v okviru programa Sturm und Drang. Prvih treh od petih projekcij se bodo udeležili tudi režiser Damjan Kozole in oba igralca, Marjuta Slamič in Dejan Spasić.
21.12.2007
PLAYBOY: Metod Pevec
Pogovor z režiserjem filma, ki bo konec januarja prišel v slovenske kinematografe, o tem, zakaj ni komedija, zakaj Silva Čušin ni slovenska filmska zvezda, zakaj je moral po otroškega igralca v Makedonijo in po denar v Nemčijo in zakaj bi moral za to, kar se dogaja s slovenskim filmom, nekdo odgovarjati.
14.11.2007
24UR: Že tretja nagrada za Pevca
Novi film režiserja in scenarista Metoda Pevca (Carmen, Pod njenim oknom), ki se imenuje Estrellita - Pesem za domov, je v nemškem Cottbusu, kjer je potekal 17. mednarodni filmski festival, prejel nagrado, poimenovano dialog. Na petdnevnem festivalu je po podatkih organizatorjev 80 filmov iz 25 držav Srednje in Vzhodne Evrope, osrednje Azije in z območja Kavkaza videlo okoli 17 tisoč obiskovalcev.
21.09.2007
24UR: Kozole Za vedno
Slovenski režiser, Damjan Kozole, je posnel film Za vedno. Odlomki mračne erotične drame že krožijo po spletu.
28.07.2007
STA: Film Jaz sem iz Titovega Velesa na treh festivalih
Film Jaz sem iz Titovega Velesa na treh festivalih
27.07.2007
RTVSLO: Trije začetki za Titov Veles
Premiera koprodukcijskega filma Jaz sem iz Titovega Velesa, pri katerem je sodelovala tudi Slovenija, bo na treh festivalih.
26.06.2007
DELO: Nikoli ne bo šel na Havaje
Damjan Kozole je že s filmom Delo osvobaja pokazal, kako globoko se zna zavleči pod kožo malega človeka... pdf-15
24.06.2007
RTVSLO: Portret sodobne slovenske družbe
Po predpremieri v Kinodvoru prihaja danes najnovejši izdelek režiserja Damjana Kozoleta Poštar še na male zaslone.
21.06.2007
Kozoletov Poštar s Trnovega v Kinodvor
Preden bo dokumentarni film Poštar režiserja Damjana Kozoleta zaživel na malih zaslonih, so projekcijo pripravili v Kinodvoru. pdf-11
04.05.2007
VEČER: Delo osvobajanagrajen v Houstonu
Na 40. mednarodnem filmskem festivalu v Houstonu je slovenski celovečerni film Delo osvobaja režiserja Damjana Kozoleta prejel nagrado remi v kategoriji tujejezičnih filmov. pdf-8
04.05.2007
PRIMORSKE: Nagrada za Kozoleta
pdf-13
03.05.2007
RTVSLO: Nova nagrada za Kozoletov Delo osvobaja
Na filmskem festivalu v Houstonu je slovenski film Delo osvobaja Damjana Kozoleta prejel nagrado remi v kategoriji tujejezičnih filmov. pdf-16
04.04.2007
STOP: Slovenski dan v Cannesu
pdf-17
01.04.2007
Premiera filma NA PRVI POGLED
Dokumentarni film NA PRVI POGLED pripoveduje zgodbo slovenskih fotoreporterjev in fotoreporterk, ki živijo in delajo predvsem v Sloveniji in s svojim fotoaparatom iščejo zanimivosti in posebnosti sedanjega časa, ter po lastni pobudi ali po naročilu medija zabeležijo in dokumentirajo različne trenutke našega življenja in prostora, v katerem se nahajamo. Njihovi izdelki, njihove fotografije, njihove tisočinke sekunde, kot so jih videli sami, so vsakodnevno vidni, dostopni in v kritično presojo ponujeni najširšemu občinstvu. S svojimi fotografijami oblikujejo javno mnenje, prikažejo marsikatero skrito podrobnost in so prisotni ob vseh pomembnih dogodkih. Njihovo delo je neobičajno, včasih zaničevano, spet drugič poveličevano. Mnogokrat so njihovi izdelki rezultat čiste rutine in profesionalnega pristopa. Njihove delovne razmere so najrazličnejše in prav zato še posebej zanimive. Njihova prva misel je enotna, če fotografije ni, dogodka ni, ga ni bilo. Prav zato so za dobro fotografijo pripravljeni narediti vse.
Namen filma je preprost in jasen. Na zanimiv in gledljiv način predstaviti delo in okolje v katerem delajo slovenski fotoreporterji ter skozi njihove zgodbe in dogodke, ki jih poklicno spremljajo, videti trenutek našega življenja. Spoznati Slovenijo in čas v katerem se nahaja.
NA PRVI POGLED je zgodba o nas skozi oči in fotografski objektiv ljudi, ki so si za poklic izbrali spremljanje naših življenj.
Film je bil posnet med oktobrom in decembrom 2006.
26.01.2007
RTVSLO: Karavla je prepričala tržaške gledalce
Občinstvo 18. tržaškega filmskega festivala Alpe Adria je za najboljši film izbralo koprodukcijo Karavla režiserja Rajka Grlića. pdf-10
16.11.2006
Slovenski harmonikarji letijo prek luže
Cleveland je najbolj slovensko ameriško mesto in zato ga je treba prijazno "opomniti", da je harmonika tradicionalno slovensko glasbilo.
08.11.2006
Domača kinematografija oz. "Slovenski film tone v mrak"
LJUBLJANA - "Slovenski film tone v mrak," meni Damjan Kozole. Le da to ni mrak kinodvorane, kjer letos, kot kaže, ne bo nobenega slovenskega filma. To je torej takšne vrste mrak, ki mora biti povezan prav s tem, da v kinu ni nobenega slovenskega filma.
12.07.2006
V Moderni galeriji tri nove razstave
LJUBLJANA - V ljubljanski Moderni galeriji bodo drevi na ogled postavili kar tri nove razstave. Ob 19. uri bodo odprli razstavo ustvarjalnega tandema Čoh & Erič z naslovom Laboratorij profesorja Rozine. Ob tem bo na ogled tudi arhivsko gradivo skupine OHO, ki ga hrani Moderna galerija. Ob 20. uri pa bodo odprli razstavo Prekinjene zgodovine, ki jo je pripravila kustosinja Zdenka Badovinac, so sporočili iz galerije.
26.03.2006
DRUŽINA: Dokumentarni film o usodi »Vibine cerkve«
Že nekaj tednov je od tega, ko je TV Slovenija predvajala pronicljiv in kakovosten dokumentarni film Metoda Pevca z naslovom Film pred oltarjem. Govori o cerkvi sv. Jožefa v Ljubljani v časih, ko je bila spremenjena v filmski studio. Dokumentarec predstavi različne filmske ustvarjalce, ki so snemali ali igrali v tem »filmskem studiu« in obujajo spomine na ta leta. Prav tako so prikazani odlomki slovenskih filmov, ki so bili snemani v cerkvi. Teh je res veliko: od prizorov soteske v prvem Kekcu do odlomkov, ko so v cerkvi imeli uprizorjen celo bordel. Ustvarjalci so rekli, da jim je bilo vedno nekoliko čudno snemati v tem prostoru, toda kaj, ko niso imeli izbire. Če si hotel kaj posneti, si moral snemati tam. Drugi so spet ugotavljali, da pa so se v cerkvi počutili dobro. Na koncu nam Pevec postreže tudi z amaterskimi posnetki, kako so jezuiti dobili cerkev nazaj in razbijali zid, s katerim je bil zazidan oltar, ter posvečenje cerkve, s filmskimi ustvarjalci pa se poda na simbolično pot v nove filmske prostore, ki jih gradijo za snemanje.
20.03.2006
Skleda rozin in 50.000 risb
Zvonko Čoh in Milan Erič, trdoživa animatorja in ustvarjalca ubrisanih risb ter drugih čičk čačk
22.08.2005
DNEVNIK: Na Trnfestu torkov večer v znamenju harmonikarjev
LJUBLJANA - Dogajanje na Trnfestu se bo v torek, 23. avgusta, osredotočilo na harmonikarje. V KUD France Prešeren bo namreč ob 21. uri premiera dokumentarnega filma Harmonikarji, avtorja sta Dušan Moravec in Leon Matek, pred tem bodo v galeriji ob 20.30 odprli razstavo fotografij Žige Koritnika, ki je pri filmu prevzel vlogi snemalca in direktorja fotografije
13.04.2005
RTVSLO: Zona somraka na slovenski način
Štiri zgodbe iz pete dimenzije: potujoči kinooperater Štrocki (Ivan Volarič) ugotovi, da lahko črto ločnico med sanjami in stvarnostjo potegne le filmski trak.
12.04.2005
VARIETY: Desperado tonic
A prodigiously imaginative portmanteau head-trip in which a wandering projectionist battles his way through an increasingly surreal landscape, "Desperado Tonic" is an arresting calling card for its helming quartet. Pic is a suitably qualified candidate for midnight fest slots, with cult homevid life a pick-me-up after regional arthouse dates.
10.04.2005
MLADINA: Desperado tonic
Ivan Volarič Feo je pred tridesetimi leti izdal pesniško zbirko Desperado tonic water, v kateri je nekaj unikatnih, klasičnih poem. La guerre est finie gre takole: “ko je konec vojne/ je samo vojne konec”. Dva verza. To je vse. Hip vzhajajočega sonca je še krajši: “najlepša jutra so zjutraj”. V poemi Sem šel v kino, sem videl film, ki je precej bolj epska, pa se razteza tale verz: “primi pome zrežiram film”. Ko sem ga prebral prvič, sem cinefilsko trznil, ker se mi je zazdelo, da piše: “pridi pome zrežiran film”. Da te odpelje film, ali pa da te ugrabi film, oh, ali pa da umreš v filmu, magari svojem - mar ni to happy end? In ni razloga, da ne bi užival v špekulaciji, da so tudi režiserji filma Desperado tonic, inspiriranega s poezijo, ki jo je inspiriral film, ta verz prebrali tako: Ivanu Volariču Feu, glavnemu junaku tega tripa, se pač zgodi oboje. Igra namreč Štrockega, ostarelega kinooperaterja, ki je hotel nekoč, ko je bil še mlajši, posneti film, specifično - hotel je posneti porod, ga zavrteti nazaj, film pa potem nasloviti “Marš u pizdu materinu”. Nihče ni prišel ponj, zato ga ni zrežiral.
31.03.2005
DELO: Premiera filma Desperado tonic
V sredo so v Kinodvoru premierno prikazali nov slovenski film Desperado tonic. Gre za omnibus štirih nenavadnih zgodb izpod taktirke štirih režiserjev in avtorjev scenarija.
08.01.2005
RTVSLO: NOVO NA TVS - SE ZGOD
Na prvem programu TV Slovenija si je bilo mogoče ogledati prvi del nanizanke Se zgodi, ki je nastala v režiji Metoda Pevca.
27.09.2004
Variety: Review ‘Visions of Europe’
Pan-continental portmanteau pic "Visions of Europe" lays 25 shorts end-to-end, helmed by mostly up-and-comers but with smattering of established names. Repping every country in the European Union, entries predictably vary enormously.
25.08.2004
RTVSLO: Vizije Evrope na mednarodnih festivalih
Filmski omnibus Vizije Evrope, v katerem sodeluje tudi režiser Damjan Kozole, se je predstavil na festivalih v Koebenhavnu in v Montrealu.
24.01.2003
PIKSLAR: Intervju z Dušanom Kastelicem
Leto dni je učil na osnovni šoli, kjer je kmalu ugotovil, da je to težak in izjemno odgovoren poklic (slab učitelj lahko celim generacijam priskuti nek predmet) zato se je odlocil, da bo raje delal stvari, kjer ne more narediti veliko škode. Od takrat se ukvarja z grafičnim designom, ilustracijami, animacijami... Že kot srednješolec je precej objavljal (Mladina, Ciciban), širša javnost pa ga spozna preko groteskno-satiričnega stripa "Partizani" (ki ga objavlja pod psevdonimom) in "Afera JBTZ" in kasneje s stripom "Happy Family" v pokojni reviji PC&mediji. Vse do takrat so Dušanov opus sestavljala izključno dela v dveh dimenzijah. To se je spremenilo, ko so ga prijatelji iz glasbene skupine "Orlek" prosili, da jim naredi videospot. Pričakovali so 2D animacijo, Dušan pa se je odločil spot narediti v 3-dimenzijah. Nastala je zgodba o jamskem škratu z imenom Perkmadeljc oz. krajše Perk (ker so si tujci s Perkmandeljcem preveč lomili jezike). Perk naj bi rudarje opozarjal na razne nesreče, ki so jim v rudnikih grozile. Po zaprtju rudnikov pa je tako kot rudarji sami, Perk ostal brez dela in tako na smrt zdolgočasen gleda televizijo in pije pivo. Vse dokler...
26.11.2001
MLADINA: kritika Marcel Štefančič, jr.
Ivan, mož pri štiridesetih, ozdravljen alkoholik (Peter Musevski), se vrne domov. Benigen in simpatičen, ne ravno rojen za tekme. Toda zdaj je z njim vse v redu, ozdravljen je. Njegova žena Sonja (Sonja Savić), stoična južnjakinja, utrujena od tega, da je dobila manj, kot je upala, prikima. Ni videti kot ženska, ki ni rojena za tekme. pdf-12
10.04.2001
MLADINA: Oda Prešernu
da Prešernu je film o mladem slovenskem pesniku, Mihatu (Martin Srebotnjak), ki živi ob prehudi konkurenci. Kaj prehudi! Prešeren se mu ne zdi le prehuda konkurenca, ampak nelojalna konkurenca. Z drugimi besedami, Miha nima namena pasti za domovino in do konca svojega življenja upati, da bo ponovno vstal. S še bolj drugimi besedami, Prešeren ima na svoji strani celo Slovenijo, kar že itak ni fair niti objektivno, medtem ko Miha na svoji strani nima niti bejbe, s katero živi - v svojem stanovanju! In da bi bila mera polna, jo v postelji najde z drugim tipom. In ker mera ni nikoli dovolj polna, mu minister za kulturo (Brane Grubar) gladko malo naroči, da naj za potrebe Kulturnega praznika napiše mogočno, monumentalno, nenadjebljivo Odo Prešernu.
19.01.1996
STA: Carmen
plačljiva novica
12.12.1987
NY TIMES: Review Summary
In this independently produced black-and-white Yugoslavian film whose independent status made it a novelty for the times when it was made, a pair of young Slovenian filmmakers are trying to stretch out a movie project to a minimum of ninety minutes and must really make an effort to find music to fill the empty spaces with. As a result, they go out and film almost anything that is happening, from New Wave concerts to the shopping behavior of old ladies at the open-air markets. ~ Clarke Fountain, Rovi
11.11.1987
WIKIPEDIA
Usodni telefon je črnobeli, nizkoproračunski slovenski film iz leta 1987. Debitantski film Damjana Kozoleta. Gre za enega prvih neodvisnih filmov v bivši Jugoslaviji. Nastal je pod vplivom francoskega novega vala. Tematizira nastajanje filma in cinefilsko strast. Pri filmu sta sodelovala Jože Dolmark in Stojan Pelko. V glavni vlogi igra Vinci Vogue Anžlovar, v filmu se pojavijo režiser Franci Slak, Alan Hranitelj, Lena Balant.
01.01.1970
PRODUCTION: Nightlife by Damjan Kozole Starts Postproduction
LJUBLJANA: In February, award-winning Slovenian filmmaker Damjan Kozole finished shooting his tenth feature film Nightlife, which has now entered postproduction.
© 2009 - 19 Vertigo